Franţa rămâne sub ameninţare teroristă şi o caută pe partenera atacatorului de la magazinul evreiesc

Franţa rămâne sub ameninţarea terorismului sâmbătă, înaintea unei manifestaţii de amploare la Paris, iar forţele de ordine o caută activ pe partenera unuia dintre cei trei atacatori islamişti care au ucis 17 persoane în trei zile.

427 afișări
Imaginea articolului Franţa rămâne sub ameninţare teroristă şi o caută pe partenera atacatorului de la magazinul evreiesc

Franţa menţine alerta antiteroristă la cel mai înalt nivel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a anunţat sâmbătă că planul antiterorist din regiunea pariziană, ridicat miercuri la cel mai înalt nivel, va fi menţinut săptămânile următoare şi chiar va fi consolidat, în urma atacurilor din ultimele zile. "Ţinând cont de context, suntem expuşi riscurilor. Este, deci, important ca planul Vigipirate, care a fost ridicat în regiunea Ile-de-France şi care face obiectul unor măsuri particulare în restul ţării, să fie consolidat săptămânile următoare", a precizat ministrul.

Autorităţile franceze au ridicat la maximum nivelul de alertă - şi anume "alertă de atentat" - în regiunea pariziană, la scurt timp după atacul comis miercuri la sediul din Paris al publicaţiei satirice Charlie Hebdo.

Urmărirea autorilor atentatului de la revista Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi, s-a încheiat violent vineri: cei doi fraţi jihadişti Said şi Cherif Kouachi au fost ucişi, la fel ca Amedy Coulibaly, cu care aveau legături.

Coulibaly a ucis patru persoane şi a luat ostatici vineri într-un magazin evreiesc din estul Parisului, după ce joi a omorât o poliţistă.

Fraţii Kouachi şi Coulibaly au afirmat înainte de a fi ucişi că s-au coordonat şi că fac parte din reţeaua Al-Qaida din Yemen, respectiv din gruparea Stat Islamic.

Procurorul din Paris, Francois Molins, a dezvăluit că Cherif Kouachi şi Amedy Coulibaly aveau legături "constante şi susţinute" prin intermediul partenerelor lor.

- Femeia cea mai căutată din Franţa -

Soţia lui Cherif Kouachi, Izzana Hamyd, este reţinută de miercuri de poliţie. Partenera lui Coulibaly, Hayat Boumeddiene, în vârstă de 26 de ani, a devenit cea mai căutată femeie din Franţa.

Conform procurorului, Izzana Hamyd a "efectuat peste 500 de apeluri în anul 2014 către partenera lui Coulibaly".

Cu păr lung şi faţă copilărească, Hayat Boumeddiene este foarte credincioasă şi poartă vălul integral, ceea ce a constrâns-o să renunţe la un post de casieră, scrie sâmbătă cotidianul Le Parisien.

Boumeddiene, a cărei mamă a decedat în 1994, s-a căsătorit religios cu Amedy Coulibaly în 2009, mai relatează ziarul.

Potrivit unei surse din domeniul securităţii, în timpul luării de ostatici de vineri, Coulibaly le-a cerut apropiaţilor săi "să atace diferite ţinte, în special comisariate din suburbia pariziană".

Infractor recidivist, deja condamnat într-un caz de extremism islamist, Coulibaly l-a cunoscut pe Cherif Kouachi în detenţie, unde s-a radicalizat.

Coulibaly, ai cărui părinţi sunt originari din Mali, şi-a justificat acţiunea în faţa persoanelor pe care le ţinea ostatice, citând în special acţiunea militară franceză din Mali şi bombardamentele occidentale din Siria, într-o conversaţie înregistrată şi difuzată sâmbătă de postul de radio RTL.

Fraţii Kouachi, francezi de origine algeriană, au trecut de partea Islamului radical după ce Said, cel mai mare dintre ei, s-a antrenat cu Al-Qaida în Yemen, iar cel mai mic, Cherif, a fost implicat într-o filieră de recrutare a jihadiştilor pentru Irak.

Cherif Kouachi era cunoscut de serviciile de informaţii franceze, iar cei doi fraţi erau înscrişi de mai mulţi ani pe lista neagră americană a terorismului.

Pe de altă parte, justiţia franceză a anunţat eliberarea lui Mourad Hamyd, cumnatul lui Cherif Kouachi, care a fost menţionat miercuri ca unul dintre posibilii autori ai atacului de la Charlie Hebdo şi care s-a predat poliţiei.

Aceşti criminali "sunt copii ai Franţei" care au devenit fanatici aici, constată sâmbătă cotidianul Liberation. "S-a făcut dreptate", scrie Le Figaro (conservator), care apreciază însă, după cum a spus şi preşedintele Francois Hollande vineri seara, că "acest deznodământ nu marchează (...) finalul războiului angajat împotriva ţării de fanatici".

De altfel, într-o înregistrare video difuzată vineri, un lider religios al reţelei Al-Qaida în Peninsula Arabă (AQPA), Harith al-Nadhari, a ameninţat Franţa cu noi atacuri. "Nu veţi fi în siguranţă atât timp cât veţi lupta împotriva lui Allah, a mesagerului său şi a credincioşilor", a avertizat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici