Franţa se confruntă cu o întrerupere a livrărilor de gaz rusesc, în contextul unui val de frig

Franţa se confruntă cu o întrerupere a livrărilor de gaz natural rusesc, a anunţat miercuri gestionarul reţelei franceze de transport de gaz GRTGaz, în condiţiile în care un val de frig a determinat creşterea cererii de gaz şi electricitate la niveluri-record.

16 afișări
Imaginea articolului Franţa se confruntă cu o întrerupere a livrărilor de gaz rusesc, în contextul unui val de frig

Franţa se confruntă cu o întrerupere a livrărilor de gaz rusesc, în contextul unui val de frig (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"GRTGaz trebuie să facă faţă unei cvasi-întreruperi a livrărilor de gaz natural la Obergailbach, punctul de intrare a gazului de origine rusă în reţeaua sa de transport", a anunţat GRTGaz într-un comunicat.

Conflictul dintre Rusia şi Ucraina, declanşat la 1 ianuarie, a dus miercuri la oprirea totală a livrărilor de gaz rusesc spre Europa via Ucraina.

Premierul francez Francois Fillon a apreciat această situaţie ca fiind "total inacceptabilă" şi a dat asigurări cu privire la consecinţele pentru consumatorii francezi.

"Nu putem lăsa această situaţie să persiste, dar ea nu este periculoasă pe termen mediu pentru aprovizionările franceze", a declarat el.

Ministrul Economiei, Christine Lagarde, a apreciat la rândul său că Franţa este "puţin expusă" la consecinţele conflictului ruso-ucrainean, în timp ce ministrul Energiei, Jean-Louis Borloo, a dat asigurări că nu există "riscuri" în prezent pentru aprovizionarea cu gaz a ţării.

Norvegia este principalul furnizor de gaze al Franţei, cu 32,5 la sută din importuri, urmată de Olanda (19 la sută), Algeria (17 la sută) şi Rusia (16 la sută), conform cifrelor din 2007 publicate de compania petrolieră BP.

Preşedintele GDF Suez, Gerard Mestrallet, a evaluat la rândul său stocul de gaz disponibil la 80 de zile de consum mediu.

"Toată problema este să ştim dacă frigul va dura şi dacă aprovizionarea din Rusia va fi restabilită rapid", a avertizat el.

Din cauza frigului, Franţa a depăşit miercuri "vârfurile istorice de consum de gaz natural", cu 40 la sută mai mult decât anul trecut în aceeaşi perioadă, a precizat Jean-Francois Cirelli, vicepreşedinte GDF Suez.

El a dat asigurări că grupul său s-a mobilizat pentru a înlocui livrările ruseşti, mai ales prin aprovizionarea din Norvegia.

Citeşte şi:

Rusia a suspendat complet tranzitul gazului destinat Europei prin Ucraina

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici