Franţa se oferă să ajute la reglementarea conflictului privind numele Macedoniei

Preşedintele francez Francois Hollande a propus joi, în cursul summitului statelor din Balcanii occidentali, în Slovenia, ajutorul Franţei în încercarea de a reglementa conflictul dintre Grecia şi Macedonia cu privire la numele celei din urmă.

306 afișări
Imaginea articolului Franţa se oferă să ajute la reglementarea conflictului privind numele Macedoniei

Francois Hollande (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Atena şi Skopje dispută numele Macedonia de când această fostă republică iugoslavă şi-a proclamat independenţa în 1991.

Grecia, care are o provincie ce poartă numele Macedonia, consideră că acest nume aparţine exclusiv patrimoniului său istoric. Din această cauză ea blochează eforturile Macedoniei de a adera la NATO şi de a progresa către aderarea la Uniunea Europeană.

Subliniind "calitatea relaţiilor" dintre Franţa şi Grecia, Hollande a declarat că Franţa este "dispusă să caute o soluţie".

"Problema numelui blochează pentru moment procesul şi este adevărat că nu putem rămâne în acest punct", a adăugat el în cursul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele sloven Borut Pahor.

De asemenea, liderul francez a amintit "angajamentul Franţei pentru deschiderea perspectivei europene. Putem vorbi tuturor, avem relaţii bune cu toate statele din Balcani", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici