Franţa vrea înfiinţarea unui Stat Major unic al UE, la Bruxelles

Franţa vrea înfiinţarea unui Stat Major unic la Bruxelles în vederea unei apărări europene autonome şi complementare NATO, pornind de la principiul că interesele UE nu coincid întotdeauna cu cele ale Statelor Unite, a declarat miercuri secretarul de stat francez, Bruno le Maire.

20 afișări
Imaginea articolului Franţa vrea înfiinţarea unui Stat Major unic al UE, la Bruxelles

Franţa vrea înfiinţarea unui Stat Major unic al UE, la Bruxelles

Summitul NATO de la Strasbourg-Kehl, "un mare succes pentru Alianţa Nord-Atlantică şi un mare succes sper şi pentru apărarea europeană, va fi un punct de pornire" către "obiective mai ambiţionase" în acest domeniu, a declarat ministrul francez de Externe, citat de Radio Classique.

"Vom avea nevoie la un moment dat, chiar dacă este un obiectiv dificil, să avem un comandament militar unic al Uniunii Europene, un Stat Major european care ar putea fi stabilit de exemplu la Bruxelles, şi care va permite conducerea operaţiunilor europene oriunde vor fi în joc interese ale securităţii europene", a adăugat acesta.

"În prezent există trei State Majore: unul în Anglia, unul în Franţa şi unul în Germania. Cred că ar fi mai logic, mai rezonabil, mai economic să avem un singur Stat Major pentru conducerea operaţiunilor", a explicat Le Maire.

"Uniunea Europeană poate foarte bine să se afle într-o situaţie în care va trebui să îşi apere singură interesele de securitate fără a putea conta pe unii sau pe alţii", a adăugat acesta, evocând eventualitatea unui nou conflict în Balcani.

"Există un moment în care aliaţii noştri, inclusiv aliaţii noştri americani, spun: prietenii noştrii europeni sunt oameni foarte buni, au interese de securitate care nu sunt neapărat şi ale noastre, să îşi asigure mijloacele de a le apăra", a conchis Le Maire.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici