Franţa vrea revizuirea acordului Schengen şi nu suspendarea acestuia

Franţa nu vrea suspendarea acordului de liberă circulaţie Schengen, ci "revizuirea clauzelor de salvgardare pentru anumite situaţii", a declarat, duminică, Henri Guaino, consilier special al preşedintelui Nicolas Sarkozy.

59 afișări
Imaginea articolului Franţa vrea revizuirea acordului Schengen şi nu suspendarea acestuia

Franţa vrea revizuirea clauzelor de salvgardare ale acordului Schengen şi nu suspendarea acestuia

"Este o problemă de bun-simţ. Nu putem primi pe toată lumea", a spus Guaino, în emisiunea Dimanche soir politique a Itélé/France Inter/Le Monde/Daily Motion.

Referindu-se la ţări cum este Tunisia, unde au avut loc revolte împotriva regimurilor autoritare, el a afirmat că miza reală constă în acordarea unui ajutor pentru aceste ţări pe calea democraţiei. "Rezultatul nu poate fi imigrarea masivă din sud către nord", a insistat Guaino.

El a afirmat că spaţiul Schengen impune ca fiecare ţară să asigure protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene şi că este necesară "o revenire la spiritul acestui acord", astfel încât fluxurile migratorii să fie reglementate.

"Franţa nu vrea să suspende Schengen", a spus Guaino, adăugând că Parisul vrea "o revizuire a clauzelor de salvgardare, astfel încât, în anumite situaţii, să fie posibilă reinstaurarea controalelor la frontierele naţionale atunci când apar situaţii excepţionale" şi apreciind că o astfel de abordare ar fi rezonabilă.

"Pentru aplicarea acestei revizuiri, este necesar un acord european", a afirmat el.

Guaino a adăugat că poziţia exprimată vineri de Preşedinţia franceză a fost "suprainterpretată". Palatul Elysee anunţase vineri că Franţa analizează modalităţi care să permită suspendarea temporară a prevederilor acordului Schengen, apreciind că acestea sunt inadecvate în faţa afluxului de imigranţi veniţi în principal din Tunisia.

"Principiul liberei circulaţii nu înseamnă că Europa renunţă la protecţia graniţelor externe", a declarat Guaino.

Franţa este nemulţumită de decizia Italiei, care a anunţat că va acorda permise de sejur pentru şase luni tunisienilor care şi-au părăsit ţara după revoltele de la începutul anului şi care intenţionează să meargă la prieteni sau părinţi în Franţa sau în alte ţări europene.

Guaino a afirmat că întâlnirea de marţi dintre premierul italian, Silvio Berlusconi, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, are ca scop "găsirea unei soluţii comune, care să satisfacă ambele părţi", în urma unei discuţii "calme şi prieteneşti".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici