Fratele lui Kurmanbek Bakiev dezminte că a ordonat deschiderea focului asupra manifestanţilor

Fratele preşedintelui kîrgîz înlăturat de la putere Kurmanbek Bakiev, şi şeful gărzii sale personale, Janiş Bakiev, a declarat că nu a ordonat deschiderea focului asupra civililor cu ocazia protestelor violente de miercuri, după ce a fost emis un mandat de reţinere pe numele său.

12 afișări
Imaginea articolului Fratele lui Kurmanbek Bakiev dezminte că a ordonat deschiderea focului asupra manifestanţilor

Fratele lui Kurmanbek Bakiev dezminte că a ordonat deschiderea focului asupra manifestanţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ordinul (de deschidere a focului) nu a fost dat direct", a declarat el într-un interviu acordat agenţiei ruse RIA Novosti.

"Am ordonat (să se tragă) asupra unui vehicul blindat care deschisese focul. Nu ascund acest lucru, am ordonat să se tragă asupra celor care aveau arme. "Am conştiinţa împăcată", a spus Janiş Bakiev, care s-a refugiat alături de fratele său la Djalal-Abad, în sudul ţării.

El a recunoscut că poliţia a tras, în cele din urmă, asupra mulţimii, fără să intenţioneze să ucidă persoane.

"Am încercat să nu tragem asupra persoanelor neînarmate, în momentul în care au depăşit limita - când au început să arunce cu pietre, cocteiluri Molotov şi ameninţau viaţa angajaţilor noştri - s-a tras la picioare", a explicat el.

Kurmanbek Bakiev a fost înlăturat de la putere miercuri în urma unor confruntări violente între poliţişti şi manifestanţi, soldate cu 81 de morţi, după ce mulţimea a încercat să ia cu asalt sediul preşedinţiei şi al Guvernului din Bişkek, capitala Kîrgîzstanului.

Guvernul interimar a anunţat vineri că fratele preşedintelui, Janiş Bakiev, ar fi ordonat deschiderea focului asupra manifestanţilor şi că au fost demarate cercetări împotriva sa.

"Anchetatorii consideră că responsabilitatea (pentru ciocnirile violente) îi revine şefului Serviciului de securitate al statului, Janiş Bakiev. Un mandat de arestare a fost emis (pe numele său)", a declarat pentru postul public de televiziune Azimbek Beknazarov, responsabil cu justiţia în cadrul Guvernului interimar.

Ulterior, Janiş Bakiev a menţionat că nu a vrut să instige declanşarea unui război civil, dar va asigura "până la capăt" securitatea fratelui său, care a refuzat duminică să demisioneze.

"Cred că ar fi o greşeală, ar fi o baie de sânge", a spus el.

Dar "dacă agresorii sau teroriştii încearcă să atace, acest lucru va fi pedepsit nemilos în cea mai dură manieră. Deoarece preşedintele este în funcţie, nimeni nu l-a înlăturat, nu a demisionat, din acest motiv îl vom apăra până la capăt", a continuat fratele preşedintelui.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici