Fraţii Musulmani boicotează manifestaţia de marţi de la Cairo

Mişcarea Fraţii Musulmani din Egipt, forţa politică cel mai bine organizată din ţară, a anunţat că nu va participa la manifestaţia de amploare prevăzută marţi în piaţa Tahrir din Cairo împotriva puterii militare.

399 afișări
Imaginea articolului Fraţii Musulmani boicotează manifestaţia de marţi de la Cairo

Fraţii Musulmani boicotează manifestaţia de marţi de la Cairo (Imagine: Mdiafax Foto/AFP)

Partidul libertăţii şi al justiţiei, care provine din mişcarea Fraţii Musulmani, a anunţat că această decizie vine în urma "preocupării de a nu implica poporul în noi confruntări sângeroase cu părţi care vor mai multe tensiuni", conform unui comunicat postat luni seara pe site-ul partidului.

Comunicatul face referire la cele trei zile de confruntări grave între forţele de ordine şi manifestanţii ostili puterii militare, instaurată după înlăturarea preşedintelui Hosni Mubarak, confruntări soldate cu 26 de morţi în toată ţara, dar în special în piaţa Tahrir.

Partidul libertăţii şi al justiţiei a făcut apel la Consiliul Suprem al Forţelor Armate (CSFA), aflat la putere după înlăturarea lui Mubarak, să îi judece pe autorii "crimelor oribile" ce au fost comise şi să oprească "vărsarea de sânge".

Guvernul egiptean şi-a prezentat demisia Consiliului Suprem al Forţelor Armate în urma violenţelor care amintesc de cele ce au marcat revolta împotriva lui Hosni Mubarak la începutul acestui an.

Mişcările egiptene aflate la originea revoltei au convocat marţi o manifestaţie masivă pentru a cere sfârşitul puterii militare şi formarea unui "guvern de salvare naţională", cu mai puţin de o săptămână înainte de primele alegeri legislative după înlăturarea preşedintelui Mubarak.

Mişcarea Fraţii Musulmani, de asemenea foarte critică în privinţa puterii militare, este împotriva amânării scrutinului care începe la 28 noiembrie, unde estimează că va deţine o poziţie dominantă.

Fondată în 1928 şi apoi interzisă în 1954, mişcarea a fost tolerată în timpul regimului Mubarak, fiind în acelaşi timp ţinta campaniilor de arestări. După revolta împotriva regimului, frăţia a format un partid politic legal (Partidul libertăţii şi al justiţiei) pentru a putea participa la alegeri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici