Frattini cere României garanţii că în Italia nu vor mai ajunge infractori

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a cerut Guvernului de la Bucureşti să ofere garanţii că în Italia nu vor mai ajunge infractori români, subliniind că România este un partener strategic al Italiei, relatează agenţia Adnkronos.

20 afișări
Imaginea articolului Frattini cere României garanţii că în Italia nu vor mai ajunge infractori

Frattini cere României garanţii că în Italia nu vor mai ajunge infractori (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Franţa a expulzat doar în 2008 peste 7.000 de cetăţeni români, Italia a expulzat doar aproximativ 40. În acest context, autorităţile române trebuie să ne ofere asigurări că nu vor mai fi infractori români pe străzile noastre", a declarat Franco Frattini înainte de începerea, la Bruxelles, a reuniunii Consiliului pentru Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE).

Italia doreşte "unele garanţii" din partea României referitoare la "grupurile mici" de români care creează probleme de siguranţă, aproximativ unu la sută dintre românii din ţara noastră, a explicat Franco Frattini.

"Românii din Italia sunt aproximtiv un milion şi poate că avem 10.000 de persoane care creează probleme şi 990.000 care sunt bineveniţi. Cerem României unele garanţii pentru a tempera efectul acestor 10.000, care sunt un grup mic dar care creează o impresie opiniei publice italiene", a subliniat Frattini.

"Cei 990.000 de români sunt binevenţi ca prieteni, ca persoane care muncesc, ca cetăţeni europeni care au tot dreptul să rămână. Pur şi simplu aceasta este situaţia", a insistat Frattini.

"Noi considerăm România un partener absolut strategic, eu am fost unul dintre principalii avocaţi ai României în Uniunea Europeană", adaugă Franco Fratiini, fost comisar european pentru Justiţie şi Afaceri Interne.

Anterior, şeful diplomaţiei de la Roma afirma că Italia va continua să accepte românii care muncesc şi respectă legile, dar va lua măsuri dure împotriva celor care comit infracţiuni.

"Italia reiterează clar că noi acceptăm şi vom continua să acceptăm românii care muncesc şi respectă legile, dar, în acelaşi timp, vom lua măsuri dure împotriva celor care nu respectă legile", sublinia Franco Frattini.

Citeşte şi:

Frattini: Italia va accepta românii care muncesc, dar va lua măsuri contra infractorilor

Mai multe ONG-uri cer MAE să ia poziţie faţă de situaţia românilor din Italia

Franco Frattini: Italia este un loc al toleranţei şi ospitalităţii

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici