Frattini: Românii condamnaţi în Italia să execute pedeapsa în România

Ministrul de Externe italian, Franco Frattini, a declarat, luni seară, într-o conferinţă de presă comună cu omologul român, că cere ca cei 900 de români condamnaţi definitiv în Italia să îşi execute pedeapsa în închisori din România.

131 afișări
Imaginea articolului Frattini: Românii condamnaţi în Italia să execute pedeapsa în România

Frattini: Românii condamnaţi în Italia să execute pedeapsa în România

"Este o problemă legată de funcţionarea acordului bilateral. Din cele 900 de condamnări definitive, (acordul, n.red.) a funcţionat doar pentru câteva zeci de cazuri", a spus Frattini.

"Motivaţia este extrem de simplă. Este un principiu european pentru că în 2006 s-a ajuns la un acord la nivel de Consiliu de miniştri ai UE şi acest principiu stabileşte că deţinuţii condamnaţi definitiv vor executa pedeapsa în ţara de reşedinţă tocmai pentru că în acea ţară vor întâlni aceleaşi standarde, europene, pe care le-ar găsi şi în ţara de domiciliu. Noi tocmai din aceast cauză, pentru spirit european, credem că este normal ca atunci când un italian comite o infracţiune în România, Italia să-l preia într-o închisoare italiană. Şi viceversa", a spus Frattini.

"Solicitarea mea este ca aceşti 900 de deţinuţi, condamnaţi definitiv, să se întoarcă, să execute pedeapsa în România. Numai că asta depinde de un acord bilateral. Din 2011, va fi o aplicare a legislaţiei europene care va fi obligatorie", a spus Frattini.

Diaconescu a intervenit precizând că există toată disponibilitatea pentru a stabili individual cooperarea pentru executarea pedepsei în cazuri în care există condamnări definitive.

"Vreau să vă spun un lucru foarte clar. Este vorba despre o analiză de la caz la caz. Nu se poate pune problema în Europa modernă şi în state europene de expulzare", a completat Diaconescu.

"Expulzarea se referă la cetăţeni care nu sunt comunitari. Aici vorbim de cetăţeni europeni", a intervenit la rândul său Franco Frattini.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici