Fraude de amploare în sectorul energetic din Bulgaria

Procuratura din Bulgaria a confirmat luni că în sectorul energetic al ţării au avut loc fraude de amploare, inclusiv distrugerea unor documente care certificau plăţi făcute după oprirea proiectului centralei nucleare de la Belene către companii care trebuiau să supravegheze lucrările de construcţie.

149 afișări
Imaginea articolului Fraude de amploare în sectorul energetic din Bulgaria

Centrala de la Belene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţul a avut loc la numai câteva zile după o operaţiune specială a Procuraturii din Sofia, a Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională (DANS) şi a Ministerului de Interne, în cadrul căreia foşti directori ai companiei Naţionale de Electricitate (NEK) au fost reţinuţi şi ulterior eliberaţi, relatează Novinite.

La începutul lunii august, Procuratura din Sofia a primit un raport de la DANS despre fraudele din energie legate de proiectul centralei de la Belene, care au provocat statului daune substanţiale.

În baza datelor din raport, procuratura a început urmărirea preliminară, cu autor necunoscut, pentru delapidare pe scară mare cu consecinţe deosebit de grave.

Investigaţia a inclus şi fapta de management defectuos deliberat.

În martie anul trecut, Guvernul a decis oprirea tuturor activităţilor din proiectul de la Belene, în cadrul căruia existau contracte de supraveghere a lucrărilor de construcţie cu companiile WorleyParsons şi Risk Engineering.

Deşi prevederile contractelor stipulau că deciziile autorităţilor de stat trebuie să fie interpretate ca circumstanţe de forţă majoră, iar părţile sunt eliberate de orice obligaţii, doi dintre directorii NEK nu au oprit plăţile.

Drept rezultat, în următorul an şi jumătate, sume de aproape 1 milion de euro pe lună au fost transferate în conturile companiilor WorleyParsons şi Risk Engineering pentru supravegherea unor lucrări de construcţii oprite.

În 19 septembrie, procuratura a primit un nou raport de la DANS în care se arată că au avut loc acţiuni de ascundere sau distrugere a unor documente incriminatoare. Din acest motiv, a doua zi a avut loc o operaţiune de urgenţă, în care au fost efectuate percheziţii şi confiscări la birourile WorleyParsons, Risk Engineering şi NEK, pentru a garanta că documente relevante vor fi incluse în materialul de urmărire.

În timpul operaţiunii, Ivo Lefterov şi Krum Anastasov, foşti directori generali ai NEK, şi directorul gweneral al Worley Parsons, Sabin Sabinov, au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

În acest caz nu au fost aduse încă acuzaţii, procuratura urmând să analizeze volumul uriaş de informaţii şi documente confiscate în timpul operaţiunii speciale, pentru a decide următoarele activităţi de investigaţie.

Ministrul Economiei şi Energiei, Dragomir Stoinev, a declarat luni că fostul Guvern al partidului GERB a efectuat plăţi de 13 milioane de leva (6,5 milioane euro), în pofida faptului că Parlamentul a decis să oprească proiectul de la Belene.

El a precizat că investigaţia procuraturii se referă la o fraudă de 18 milioane de euro.

Stoinev susţine că există mai multe alte informaţii despre fraude din sectorul energiei, în valoare de 390 de milioane de leva (195 milioane euro), despre care procuratura nu a făcut încă declaraţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici