FT: Cazul Poloniei reflectă TENSIUNI în UE/ România, una dintre ţările criticate pentru starea democraţiei

Acţiunile Uniunii Europene pentru eventuala sancţionare a Poloniei reflectă tensiunile între statele vest şi est-europene, comentează cotidianul Financial Times, observând că din grupul ţărilor estice criticate pentru subminarea principiilor democratice fac parte şi Ungaria, Bulgaria şi România.

3940 afișări
Imaginea articolului FT: Cazul Poloniei reflectă TENSIUNI în UE/ România, una dintre ţările criticate pentru starea democraţiei

FT: Cazul Poloniei reflectă TENSIUNI în UE/ România, una de printre ţările criticate pentru starea democraţiei

"La şase decenii de la adoptarea Tratatului fondator al UE, semnat la Roma, un stat membru este acuzat pentru prima dată de încălcarea valorilor democratice şi a normelor statului de drept.

Prin lansarea acţiunii de sancţionare a Poloniei, Comisia Europeană a simţit clar că nu are altă soluţie, miza fiind credibilitatea Executivului Uniunii Europene. Dacă un stat încalcă valorile democratice, are de suferit întregul sistem de încredere şi principii comune. â

Comisia Europeană a acordat Poloniei un termen de trei luni pentru a remedia problemele. Dacă nu se ajunge la niciun compromis, disputa va avea consecinţe durabile, chiar periculoase, pentru unitatea Uniunii Europene, sugerând că cele mai grave provocări pentru UE în 2018 nu vor fi şocurile financiare din zona euro, migraţia ilegală sau stagnarea procesului de ieşire a Marii Britanii.

În schimb, pot fi tensiunile din ce în ce mai mari între statele vestice şi estice pe tema democraţiei şi statului de drept", comentează editorialistul Tony Barber, într-un articol publicat în Financial Times sub titlul "Criticile la adresa Poloniei evidenţiază tensiunile între statele estici şi vestice din UE".

"Aceasta ar putea fi o suprasimplificare geografică. Guvernele UE care critică Polonia nu sunt doar din Europa Occidentală. Similar, nu toate ţările foste comuniste din Europa Centrală şi de Est sunt vizate de sancţiuni ale Uniunii Europene. Dar există un adevăr în acest tablou. Franţa şi Germania, principalele naţiuni din Europa Occidentală, sunt pregătite, dacă va fi necesar, să lanseze acţiuni suplimentare împotriva Poloniei în Consiliul European (...)", subliniază editorialistul FT.

"Ţările UE criticate pentru subminarea principiilor democratice ori pentru că fac prea puţin pentru a combate corupţia şi a susţine independenţa justiţiei provin din Est. Acest grup include Ungaria, Bulgaria şi România, alături de Polonia. Sunt şi alte probleme care generează clivaje între Vest şi Est. Cea mai sensibilă este modul de asumare a contribuţiilor în gestionarea crizei refugiaţilor şi imigranţilor veniţi în Europa. Problema afectează profund elementele de identitate naţională, suveranitatea şi atitudinile faţă de islam", explică FT.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici