FT: Schimbări în domeniul investiţiilor speculative/ O nouă generaţie de manageri preia controlul

Fondatorii firmelor specializate în achiziţionarea masivă de capital privat se pregătesc să cedeze controlul unei noi generaţii de manageri, care se vor confrunta cu un mediu de afaceri mai restrictiv, comentează Financial Times într-un articol intitulat "Apusul erei barbarilor pieţelor de capital".

896 afișări
Imaginea articolului FT: Schimbări în domeniul investiţiilor speculative/ O nouă generaţie de manageri preia controlul

Financial Times: Apusul erei "barbarilor" firmelor de investiţii / Mediu de afaceri restrictiv pentru noii manageri

Nimănui nu-i place să fie numit barbar. La un sfert de secol după ce preluarea, în 1988, a firmei RJR Nabisco de către Kohlberg Kravis Roberts a inspirat romanul bestseller "Barbarii de la poartă" ("Barbarians at the Gate"), unul dintre fondatorii grupului privat de investiţii de capital oferă o descriere alternativă asupra firmei sale. George Roberts, R-ul din KKR, a declarat la o conferinţă organizată de Financial Times în New York că el consideră KKR drept prima forţă într-un front de investitori care au perturbat ordinea capitalistă în anii 1980 prin implicarea în efortul admirabil al dezagregării corporatiste. KKR a făcut companiile mai eficiente, susţine el. "Oamenii uită că RJR nu avea de fapt nicio conducere", adaugă George Roberts.

"În prezent, George Roberts şi generaţia fondatorilor firmelor de acest tip au devenit miliardari care deţin controlul asupra universului serviciilor financiare prin cumpărarea de companii şi creşterea gradului de îndatorare, în efortul de a perturba echipe de management care au poziţii confortabile şi a forţa astfel reducerea costurilor de producţie şi a impozitelor aplicate. Îi eclipsează pe majoritatea managerilor companiilor înscrise pe Wall Street la capitolul profitabilităţii obţinute (...)", subliniază editorialiştii FT Henny Sender şi Gary Silverman, precizând însă că "fondatorii unora dintre cele mai mari firme specializate în cumpărarea masivă de capital privat se pregătesc să cedeze controlul unei noi generaţii, care se va confrunta cu un mediu de afaceri mai restrictiv".

"Acum, aceşti factori perturbatori sunt la rândul lor afectaţi de perturbări. Liderii tranzacţiilor de achiziţii de capital din era barbară au trecut aproape toţi de vârsta pensionării şi depun eforturi pentru a preda firme create după propriul model unei noi generaţii de manageri, care se vor confrunta cu un mediu mai restrictiv. Această lume nouă este marcată de aparenţa unui număr din ce în ce mai mare de competitori care exercită presiuni asupra tarifelor. În acelaşi timp, sfârşitul politicilor financiare flexibile, adus de crizele financiare globale, sporeşte riscurile îndatorărilor masive. Iar în balanţă sunt averile de miliarde de dolari acumulate de înşişi fondatorii firmelor de investiţii în capital privat. Companii mari precum Carlyle, KKR, Blackstone şi Apollo s-au înscris pe burse, astfel că cea mai mare parte a fondurilor acumulate de managerii lor este dependentă de valoarea acţiunilor. Multe dintre aceste fonduri vor depinde de reuşitele succesorilor actualilor manageri", explică editorialiştii Financial Times.

"Toate aceste firme s-au înscris la burse cu ideea că modelul lor de afaceri va dăinui. Dar concurenţa, presiunile asupra tarifelor şi alţi factori au diminuat bucuria modelelor iniţiale de afaceri fără totuşi a le distruge. Pentru fondatori, este dificil să facă investiţii folosind toate fondurile. În plus, trebuie să facă faţă succesiunii managerilor şi să construiască echipe bune, care să permită continuarea activităţilor şi exinderea legăturilor de afaceri", explică Roy Smith, profesor emerit de Management la Institutul de afaceri Leonard N. Stern al Universităţii din New York.

Săptămâna aceasta, Carlyle a devenit primul grup gigant de profil care predă puterea unei noi generaţii de manageri. Kewsong Lee şi Glenn Youngkin, amândoi în vârstă de 51 de ani, vor ocupa împreună funcţii de directori generali la firma de investiţii cu sediul în Washington. Fondatorii David Rubenstein şi William Conway, amândoi în vârstă de 68 de ani, rămân preşedinţi. Daniel D’Aniello, în vârstă de 71 de ani, al treilea cofondator, devine preşedinte emerit al companiei.

În anul 2015, David Rubenstein evoca perspectivele afacerilor pe pieţe de capital. "Firmele tradiţionale vor achiziţiona companii care până acum erau considerate alternative", afirma Rubenstein, explicând că supravieţuirea va depinde de abilităţile managerilor de stil vechi de a demonstra că perturbă pieţele pentru a face capitalismul mai eficient, că nu sunt barbarii din cărţile şi legendele despre Wall Street.

"Principala provocare a sectorului investiţiilor în următorii zece ani va fi să demonstreze că achiziţiile de capital aduc valoare companiilor şi economiei, că sunt zone de investiţii prudente, sigure şi productive", sublinia David Rubenstein.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici