Fundaţia Nobel a invitat ruşii la ediţia din acest an a prestigioaselor Premii. Decizia a stârnit reacţii dure / Explicaţia directorului

Decizia Fundaţiei Nobel de a invita ambasadorii ruşi la ceremoniile de decernare a Premiului Nobel din acest an a declanşat critici dure din partea politicienilor suedezi şi ucraineni.

736 afișări
Imaginea articolului Fundaţia Nobel a invitat ruşii la ediţia din acest an a prestigioaselor Premii. Decizia a stârnit reacţii dure / Explicaţia directorului

Fundaţia Nobel a invitat ruşii la ediţia din acest an a prestigioaselor Premii. Decizia a stârnit reacţii dure / Cum explică directorul

Fundaţia Nobel a anunţat joi că va invita ambasadorii din toate ţările care sunt reprezentate diplomatic în Suedia şi Norvegia, unde vor avea loc ceremoniile de decernare a premiilor în decembrie. Aceasta include Rusia şi Belarus, care anul trecut au fost excluse în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, relatează Politico.

Directorul executiv al Fundaţiei Nobel, Vidar Helgesen, a declarat într-un comunicat că această decizie a fost luată pentru a contracara o tendinţă în care "dialogul între cei cu opinii diferite se reduce".

Însă anunţul a stârnit reacţii puternice în Suedia, mulţi politicieni anunţând că vor boicota evenimentul.

Johan Pehrson, liderul Partidului Liberal, a declarat că "nu va sta şi nu va toasta alături de ambasadorului rus în timp ce războiul dezgustător şi sângeros de agresiune al lui Putin continuă în Ucraina".

Premierul suedez Ulf Kristersson ar fi declarat că a fost "foarte surprins" să vadă Rusia invitată şi că nu ar fi luat aceeaşi decizie dacă ar fi fost în locul celor de la Nobel.

Andrii Plakhotniuk, ambasadorul Ucrainei în Suedia, a criticat, de asemenea, anunţul Fundaţiei Nobel, îndemnând fundaţia să îşi reconsidere decizia, în timp ce Oleg Nikolenko, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a cerut Fundaţiei Nobel să "sprijine eforturile internaţionale de a izola Rusia şi Belarus".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici