Funeralii la Ierusalim pentru cei patru evrei ucişi vineri la Paris

Peste 2.000 de persoane, alături de oficiali israelieni şi francezi, asistau, marţi, la Ierusalim la funeraliile a patru evrei ucişi vineri de un islamist într-un magazin cu specific evreiesc din Paris.

321 afișări
Imaginea articolului Funeralii la Ierusalim pentru cei patru evrei ucişi vineri la Paris

Funeralii la Ierusalim pentru cei patru evrei ucişi vineri la Paris (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O mulţime considerabilă, formată din rude, oficiali şi persoane anonime din Franţa şi Israel s-a reunit la prânz în imensul cimitir Har Hamenuhot, unde urmează să fie înhumaţi Yohav Hattab, Yohan Cohen, Philippe Braham şi François-Michel Saada.

Cadavrele celor patru victime, înfăşurate în şaluri de rugăciune albe şi albastre, au fost depuse pe un catafalc în faţa mulţimii, sub un cort care le protejează de soarele arzător.

"Era îndrăgostit de Israel, voia să trăiască aici şi va trăi aici", a declarat Jonathan, fiul lui François-Michel Saada, aprinzând o lumânare în faţa sicriului tatălui său.

"Philippe, apără-mă, apără-i pe Shirel şi Naor şi Ella şi Elad", copiii lor, a spus la rândul său Valérie Braham, soţia lui Philippe Braham, clătinându-se.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele Reuven Rivlin participă, de asemenea, la aceste funeralii, la care Franţa este reprezentată de ministrul Ségolène Royal.

"Nu putem permite ca în 2015, la 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, evreilor să le fie teamă să meargă pe străzile din Europa purtând kippa şi tzitzit" (ciucuri), a declarat preşedintele israelian în cadrul funeraliilor.

El a afirmat, de asemenea, că evreii din Franţa sunt bineveniţi în Israel dar că nu ar trebui să se instaleze în această ţară doar de teama atentatelor.

"Dragii mei fraţi şi surori, evrei din Franţa, sunteţi bineveniţi", a declarat Rivlin. "Dar nu puteţi să vă întoarceţi în căminul ancestral din cauza îngrijorării, a disperării, din cauza distrugerii sau temerilor faţă de terorism", a continuat el. "Vrem să alegeţi Israelul din dragoste pentru Israel", a spus preşedintele israelian.

Premierul Benjamin Netanyahu a afirmat marţi că liderii din lumea întreagă încep să înţeleagă ameninţarea reprezentată de extremismul islamist după atentatele de săptămâna trecută din Franţa.

"Cred că cei mai mulţi înţeleg - sau cel puţin încep să înţeleagă - că terorismul exercitat de islamul extremist reprezintă o ameninţare clară şi reală pentru pace în lumea în care trăim", a declarat Netanyahu.

La rândul său, Ségolène Royal a declarat că antisemitismul "nu îşi are locul în Franţa" şi a exprimat "hotărârea negreşită" a Guvernului francez de a lupta împotriva actelor care vizează evreii.

"Antisemitismul nu îşi are locul în Franţa", a declarat Royal. "Vreau să vă asigur de hotărârea negreşită a Guvernului francez de a lupta împotriva tuturor formelor de acte antisemite", a adăugat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici