Funeraliile generalului Wojciech Jaruzelski vor avea loc vineri, la Varşovia

Funeraliile generalului Wojciech Jaruzelski, ultimul lider comunist polonez, decedat duminică la vârsta de 90 de ani, vor avea loc vineri, la cimitirul militar Powazki din Varşovia, a anunţat primăria capitalei poloneze.

140 afișări
Imaginea articolului Funeraliile generalului Wojciech Jaruzelski vor avea loc vineri, la Varşovia

Funeraliile generalului Wojciech Jaruzelski vor avea loc vineri, la Varşovia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Generalul Jaruzelski va fi înhumat în acest cimitir în conformitate cu dorinţa familiei sale. "Tatăl meu s-a considerat toată viaţa un soldat şi a dorit mereu să odihnească printre camarazii de arme", a declarat fiica sa, Monika Jaruzelska.

Personaj controversat, Wojciech Jaruzelski şi-a divizat până la moartea sa compatrioţii în ceea ce priveşte opiniile despre legea marţială pe care a impus-o în 1981 în Polonia.

El continuă să-i divizeze şi după decesul său, în ceea ce priveşte caracterul funeraliilor. Partidul Social-Democrat SLD (stânga post-comunistă) doreşte doliu naţional pentru general, care a fost, de asemenea, primul preşedinte al Poloniei, după tranziţia paşnică de la comunism la democraţie, în 1989.

Preşedintele Bronislaw Komorowski, care a publicat în presă un mesaj formal de condoleanţe adresat familiei, nu pare să fie de această părere.

"Ar fi preferabil să nu fie luate decizii care să divizeze societatea, pentru a nu provoca şi mai multă durere familiei generalului", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Joanna Trzaska-Wieczorek. "Un doliu naţional ar fi nepotrivit, în măsura în care doliul naţional ar trebui să fie expresia sentimentelor unei naţiuni întregi", a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei poloneze.

Suferind de ani de zile de un cancer al glandelor limfatice, generalul a decedat cu puţin timp înainte de ceremoniile prevăzute pentru cea de-a 25-a aniversare a primelor alegeri semi-libere câştigate de sindicatul Solidaritatea, pentru care preşedintele american Barack Obama şi mai mulţi preşedinţi europeni sunt aşteptaţi la Varşovia, la 4 iunie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici