Furtună de zăpadă şi polei în Statele Unite de Crăciun - VIDEO

Vânt însoţit de ninsoare, polei, inundaţii şi tornade au afectat două treimi din Statele Unite vineri, îngreunând deplasarea şi determinând anularea a numeroase servicii religioase de Crăciun.

56 afișări
Imaginea articolului Furtună de zăpadă şi polei în Statele Unite de Crăciun - VIDEO

Furtună de zăpadă şi polei în Statele Unite de Crăciun (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cel puţin 23 de persoane au murit, majoritatea în accidente de circulaţie atribuite furtunii care a început miercuri în centrul ţării. Autostrăzile au fost închise şi mii de şoferi au fost izolaţi în frig într-un moment al anului în care americanii călătoresc mai mult decât în mod obişnuit.

Printre victime se numără trei şoferi din Oklahoma (sud) care au fost loviţi de alte vehicule după ce au ieşit din maşini.

În Louisiana (sud), un bărbat a murit zdrobit de un copac care a căzut peste casa lui.

Această furtună de proporţii impresionante, al doilea val de intemperii din această iarnă în Statele Unite în numai o săptămână, ar trebui să se calmeze sâmbătă, potrivit meteorologilor. "Este un haos!", a declarat Chris Vaccaro, purtător de cuvânt al Serviciilor de meteorologie naţionale.

Furtuna "a cuprins un teritoriu enorm şi a determinat precipitaţii record", a declarat el vineri pentru AFP. "Este mai degrabă ceva neobişnuit să se producă două furtuni excepţionale într-o săptămână între jumătatea şi sfârşitul lunii decembrie", a adăugat el.

În Oklahoma City (Oklahoma), zăpada a atins 35 de centimentri, un record absolut pentru acest stat, unde precipitaţiile solide nu împiedică furtunile.

Până la 61 de centimetri de zăpadă erau aşteptaţi vineri seara în unele zone din nordul ţării. Avertizări de vânt însoţit de ninsoare au fost deja emise în North Dakota (nord) şi în Texas (sud), unde oraşul Dallas este acoperit cu un strat de 7,5 centimetri de zăpadă. În Dallas nu a mai nins de la Crăciunul din 1926.

Sute de biserici şi-au anulat serviciile religioase de Crăciun, joi şi vineri, sau şi-a îndemnat credincioşii la prudenţă, potrivit presei locale care a transmis anunţurile acestora.

"Drumurile sunt necorespunzătoare. Nu vrem să ieşiţi din casă dacă nu sunteţi siguri că vă puteţi întoarce", a declarat pentru postul local de televiziune KEYC-TV Andy Richie, pastor în Mankato, din Minnesota (nord).

În estul ţării, circulaţia era îngreunată nu numai de vântul însoţit de ninsoare, ci şi de polei, care riscă să transforme terenul într-un patinoar între North Carolina (nord-est) şi New England (nord-est).

Avertizări de inundaţii au fost emise în perspectiva topirii zăpezii căzute săptămâna trecută, din cauza încălzirii vremii în cursul zilei.

În ceea ce priveşte centrul ţării, serviciile naţionale de meteorologie (NWS) au sfătuit cetăţenii să evite orice deplasare, considerând condiţiile "periculoase, chiar imposibile".

"Acumulările de gheaţă şi vânt riscă să rupă liniile de înaltă tensiune şi copaci, sporind gradul de periculozitate", avertizează NWS.

Mai multe mii de gospodării au rămas fără curent electric vineri, dintre care 5.000 în statul Iowa, potrivit cotidianului Moines Register.

Dacă în North Dakota se aşteptau temperaturi de minus 36 de grade, în sudul ţării erau aşteptate tornade.

Sute de zboruri au fost anulate în numeroase aeroporturi joi şi vineri.

O furtună de zăpadă a afectat deja coasta de est a Statelor Unite în perioada 19-20 decembrie, paralizând transporturile şi administraţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici