Gazprom ameninţă cu întreruperea furnizării de gaz către Ucraina

Compania rusească Gazprom a anunţat marţi că va întrerupe furnizarea de gaz către Ucraina dacă aceasta nu va accepta plătirea la termen a datoriei de 1,3 miliarde de dolari pentru livrările anterioare, relatează Reuters.

1 afișare
Imaginea articolului Gazprom ameninţă cu întreruperea furnizării de gaz către Ucraina

Gazprom ameninţă cu întreruperea furnizării de gaz către Ucraina

 "Gazprom şi-a avertizat astăzi (marţi - n.red.) partenerii europeni în legătură cu problemele existente în livrarea de gaz către Ucraina", anunţă compania într-un comunicat.

Încă nu s-a stabilit un câştigător clar între cele două grupuri rivale, unul loial preşedintelui Viktor Iuşcenko şi celălalt loial premierului Viktor Ianukovici, iar unii analişti interpretează declaraţia Gazprom ca fiind un mesaj de sprijin pentru Ianukovici.

Livrările de gaz către unele state europene au scăzut cu până la 20 la sută timp de câteva zile în ianuarie 2006, când Gazprom şi Ucraina nu s-au înţeles asupra preţului pentru importul de gaz rusesc.

Ucraina nu a reuşit să acopere în totalitate datoriile acumulate pentru livrarea de gaz în mai multe rânduri în ultimii zece ani, dar declaraţia de marţi a fost prima menţiune a vreunei datorii în ultimele luni.

"Gazprom a ridicat problema acoperirii rapide a datoriilor în repetate rânduri în discuţiile cu colegii ucraineni," susţine declaraţia.

Solicitarea Gazprom a venit în acelaşi moment în care Ucraina se află în faţa unor discuţii cu privire la formarea unui Guvern de coaliţie viabil. Politicienii ucraineni nu au făcut niciun comentariu imediat în această problemă.

Atât Partidul Regiunilor al lui Ianukovici, cât şi blocul "portocaliu" al fostului premier şi lider al opoziţiei Iulia Timoşenko au revendicat victoria la alegerile de duminică. Partidul lui Timoşenko este sprijinit de formaţiunea Ucraina Noastră, care îl susţine pe preşedintele Iuşcenko.

"Acesta este un semnal negativ faţă de un eventual Guvern Timoşenko. Rusia... spune că are resursele de a exercita presiuni asupra Ucrainei," a afirmat Aleksei Makarkin, director adjunct al Centrului pentru Tehnologie Politică din Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici