Genele virusului gripei porcine circulau de mai mulţi ani

Genele virusului gripei porcine ar fi putut circula de cel puţin zece ani fără a fi detectate, conform unor cercetători care au analizat genomul a peste 50 de eşantioane ale noului virus A(H1N1).

13 afișări
Imaginea articolului Genele virusului gripei porcine circulau de mai mulţi ani

Genele virusului gripei porcine circulau de mai mulţi ani (Imagine: Mediafax Foto/ AFP)

Activităţile lor au fost prezentate vineri de revista americană Science.

Echipa condusă de Rebecca Garten de la Centrul pentru controlul şi prevenirea maladiilor (CDC, Statele Unite) a descifrat genomul virusului provenit din Mexic şi Statele Unite.

Rezultatele lor sugerează că pe viitor populaţiile de porci ar trebui supravegheate mai îndeaproape, pentru a detecta virusuri gripale care apar.

Cercetătorii au determinat originea a opt segmente genetice ale virusului, arătând că acestea formau o combinaţie care nu a mai fost întâlnită până în prezent la virusurile porcine şi umane.

Şase dintre cele opt segmente de virus provin de la virusuri porcine amestecate, cu o îmbinare de material genetic uman, aviar şi porcin. Rezultat al tendinţei virusurilor gripale de a schimba între ele părţi din genomurile lor, acestea au circulat în America de Nord şi Asia aproximativ din 1998.

Celelalte două segmente derivă din virusul porcin din Europa şi Asia, cu elemente de origine aviară de asemenea.

Analiza segmentelor genetice nu a dezvăluit marcatorii virulenţei şi transmisibilităţii ridicate, potrivit autorilor, care nu au găsit cauze genetice pentru capacitatea noului virus de a se multiplica şi de a se răspândi cu uşurinţă printre oameni.

Cercetătorii şi-au concentrat atenţia pe o proteină importantă a virusului, hemaglutinina (H de la H1N1), care este responsabilă de capacitatea sa de a se agăţa şi infecta celula respiratorie. Schimbările acestei proteine a virusului trebuie cercetate în continuare, pentru a realiza un viitor vaccin, conform autorilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici