George W. Bush a autorizat raiduri ale forţelor speciale americane în Pakistan

Preşedintele SUA, George W. Bush, a emis în secret, în iulie, mai multe ordine prin care, pentru prima oară, forţele speciale americane erau autorizate să desfăşoare atacuri în Pakistan fără acordul Guvernului pakistanez, relatează joi publicaţia The New York Times.

17 afișări
Imaginea articolului George W. Bush a autorizat raiduri ale forţelor speciale americane în Pakistan

George W. Bush a autorizat raiduri ale forţelor speciale americane în Pakistan (Imagine: Mediafax/AFP)

Noile ordine reflectă îngrijorările americanilor legate de existenţa unor refugii ale al-Qaida şi ale talibanilor în interiorul Pakistanului, dar şi percepţia lor că Guvernului pakistanez îi lipsesc abilitatea şi voinţa de a lupta împotriva militanţilor, mai scrie ziarul.

"Situaţia în zonele tribale nu este de tolerat", a declarat un oficial american de rang înalt, pentru The New York Times, sub protecţia anonimatului. "Trebuie să fim mai vehemenţi. Ordinele au fost emise", a continuat el.

Potrivit publicaţiei, aceste ordine reflectă şi lipsa de încredere a autorităţilor americane în serviciile secrete şi militare pakistaneze, precum şi opinia că unele atacuri au fost compromise după ce pakistanezilor li s-au comunicat anumite detalii.

Oficialii americani au mai spus că vor înştiinţa Guvernul pakistanez atunci când vor desfăşura atacuri terestre limitate, aşa cum a fost raidul forţelor de la Operaţiuni Speciale, săptămâna trecută, într-un sat din Pakistan aflat la graniţa cu Afganistanul, dar nu le vor cere permisiunea, potrivit The New York Times.

Comandantul armatei pakistaneze, generalul Ashfaq Kayani, a declarat miercuri că Pakistanul nu va permite trupelor străine să efectueze operaţiuni pe teritoriul său. "Suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării vor fi apărate cu orice preţ şi nici o forţă externă nu are permisiunea de a efectua operaţiuni (...) în Pakistan", a precizat el, conform unui comunicat.

Potrivit unui oficial american de rang înalt, Guvernul din Pakistan a fost de acord cu ideea ca forţele americane să desfăşoare atacuri terestre limitate împotriva unor ţinte militante importante, dar nu au aprobat fiecare misiune în parte.

Statele Unite au condus o serie de atacuri împotriva militanţilor din Pakistan în cursul acestui an, însă aceste raiduri au fost criticate de liderii pakistanezi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici