George W. Bush aprobă furnizarea de arme statului Kosovo

Preşedintele american George W. Bush a aprobat miercuri furnizarea de arme în Kosovo, un semn privind stabilirea relaţiilor între cele două ţări, după recunoaşterea independenţei fostei provincii sârbe, a anunţat Casa Albă.

13 afișări
Imaginea articolului George W. Bush aprobă furnizarea de arme statului Kosovo

George W. Bush aprobă furnizarea de arme statului Kosovo (Imagine: Mediafax Foto)

Într-un memoriu adresat Departamentului de Stat şi dat publicităţii de Casa Albă, Bush declară că teritoriul Kosovo poate în prezent să primească material şi servicii de apărare conform textelor americane.

Un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei a precizat că această autorizare intervine după recunoaşterea independenţei Kosovo de către Statele Unite şi face parte dintr-un proces normal de instaurare a relaţiilor dintre cele două guverne.

Încercând să evite o intensificare a temerilor Serbiei şi ale aliatului său rus, oficialul a subliniat şi restricţiile militare impuse Kosovo de planul lui Martti Ahtisaari.

Kosovo, provincie sârbă cu majoritate albaneză, plasată sub administrarea ONU din 1999, şi-a proclamat independenţa la 17 februarie. Statele Unite au recunoscut independenţa a doua zi, în pofida opoziţiei Serbiei şi Rusiei.

Oficialul a subliniat că, în conformitate cu planul Ahtisaari, care plasează independenţa sub supravegherea comunităţii internaţionale, Kosovo nu are dreptul decât la o forţă de securitate de 2.500 de militari, monitorizată şi instruită de NATO.

Statele Unite sunt cele care vor pregăti viitorul, a precizat ea, adăugând că Washingtonul are dispoziţii similare cu toate ţările din regiune.

În plus, furnizarea de echipament sau de servicii va fi analizată pentru fiecare caz în parte de autorităţile americane.

Potrivit lui Bush, acest lucru "va consolida securitatea Statelor Unite şi va contribui la pacea internaţională", criterii generice pentru ca teritoriul Kosovo să aibă dreptul la aceste livrări conform textelor americane privind exporturile de arme.

Statele Unite îşi consolidează astfel cooperarea cu Kosovo, promovează stabilitatea în Balcani şi sporesc capacităţile noului stat de a participa la misiuni de pace, combatere a terorismului sau de a face faţă unor urgenţe umanitare, a conchis oficialul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici