George W. Bush se întoarce în Texas

La 20 ianuarie, George W. Bush se întoarce în Texas, "pământul făgăduinţei" pentru el, părăsind Washingtonul care nu i-a plăcut niciodată pentru a începe o nouă viaţă de fost preşedinte, pe care o anunţă activă şi discretă.

21 afișări
Imaginea articolului George W. Bush se întoarce în Texas

George W. Bush se întoarce în Texas (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moment în care se va alătura celor trei foşti preşedinţi americani aflaţi în viaţă, retragerea nu se anunţă pentru Bush o mare necunoscută, aşa cum poate fi pentru alţii, care nu au avut o viaţă la fel de palpitantă ca a lui.

Bush ştie că va scrie o carte, că se va ocupa de muzeul dedicat preşedinţiei sale, că va apăra cauze importante, că va continua să se plimbe cu bicicleta. "Nu pot să mă imaginez pe plajă, cu o pălărie mare de paie pe cap şi cu o cămaşă hawaiană pe spate (...). Mai ales de când m-am lăsat de băutură", a precizat Bush, cu o săptămână înainte de retragere.

"Nu ştiu deloc la ce să mă aştept", când eşti preşedinte, "este un lucru să gestionezi ceea ce este prevăzut, ceea ce poţi anticipa; adevărata dificultate este să poţi gestiona neprevăzutul", a adăugat el.

Miercuri, când se va trezi la ranch-ul său texan din Crawford, după ce va fi participat cu o zi înainte la învestitura istorică a lui Barack Obama şi după ce se va fi întors la Texas într-un avion 747 pilotat de US Air Force, Bush nu va mai primi informaţiile despre securitatea naţională, care i-au fost prezentate în fiecare dimineaţă timp de opt ani, cu excepţia duminicilor.

În timp ce succesorul său va simţi povara sarcinii "din minutul când va intra în Biroul Oval", Bush nu se va mai îngrijora de ce se va spune dacă decide să îşi prelungească sejurul.

"Cred că voi face cafea pentru Laura", a afirmat el, referindu-se la soţia sa.

Dar va trebui să meargă la birou în aceeaşi zi. "Sunt genul hiperorganizat şi hiperactiv".

Bush şi-a găsit un nou şef de Cabinet, Michael E. Meece, un texan şi un colaborator din perioada când era guvernator. Meece îl va ajuta pe Bush cu sarcinile sale şi la conducerea muzeului dedicat preşedinţiei sale şi a institutului asociat muzeului, din Dallas.

Familia Bush se va împărţi între Crawford şi Dallas, unde Laura a cumpărat la sfârşitul lui 2008 o casă într-unul dintre cartierele cele mai elegante din oraş, fără ca soţul ei să o vadă măcar. "Asta înseamnă să ai încredere", a spus George W. Bush.

Institutul din Dallas va continua marile lupte ale preşedintelui Bush: sprijinul în favoarea disidenţilor, libertatea comerţului, lupta împotriva SIDA şi a malariei în Africa. Vor fi continuate de asemenea şi activităţile Laurei Bush: cauza femeilor din Afganistan şi Orientul Mijlociu, democraţia în Myanmar.

Laura Bush tocmai a vândut unei edituri drepturile de publicare pentru memoriile sale.

Soţul său nu şi-a luat un angajament atât de ferm, dar şi-a dezvăluit intenţia de a scrie şi el o carte. Cel a cărui preşedinţie a fost marcată de atentatele de la 11 septembrie, două războaie şi nenumărate scandaluri spune că vrea să explice astfel cum a luat deciziile pe care le-a luat.

El a asigurat însă că "luminile scenei" s-au terminat pentru el şi nu îi vor lipsi.

"Părăsesc scena. Cred că nu poate fi decât o singură persoană o dată sub luminile proiectoarelor şi eu am petrecut destul timp sub proiectoare", spune el. Bush adaugă însă că este disponibil dacă Obama are nevoie de sfaturile sale, dar mai afirmă că acesta va avea destui consilieri.

Bush, la rândul său, poate apela la ... Bush, tatăl său, pentru sfaturi despre perioada post-prezidenţială. La 16 ani după ce a părăsit Casa Albă, George H. W. Bush nu îşi aminteşte de o tranziţie "extraordinar de dificilă": "Pur şi simplu începi o nouă viaţă", spune el, care, la 84 de ani, intenţionează să sară din nou cu paraşuta.

Citeşte şi:

Principalele reproşuri aduse administraţiei lui George W. Bush

Momente marcante ale preşedinţiei lui George W. Bush

Obama: Bush e "un om bun", care a făcut şi "alegeri proaste"

Bush evocă "mândria" alegerii primului preşedinte de culoare

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici