George W. Bush şi Bill Clinton aduc un omagiu "eroilor" zborului 93 la Shanksville - VIDEO

Foştii preşedinţi americani George W.Bush şi Bill Clinton au adus un omagiu, sâmbătă, cu o zi înainte de comemorarea a zece ani de la atentatele din 11 septembrie, "eroilor" care s-au luptat cu teroriştii la bordul zborului 93, la Shanksville, pe câmpul pe care s-a prăbuşit avionul.

325 afișări
Imaginea articolului George W. Bush şi Bill Clinton aduc un omagiu "eroilor" zborului 93 la Shanksville - VIDEO

George W. Bush şi Bill Clinton aduc un omagiu "eroilor" zborului 93 la Shanksville (Imagine: CNN)

Un zid lung de marmură albă, purtând numele celor 40 de pasageri şi membri ai echipajului, a fost dezvelit pe câmpul unde s-a prăbuşit avionul Boeing 757.

La 11 septembrie 2001, unii pasageri ai zborului 93 au împiedicat teroriştii Al-Qaida să îşi atingă presupusa ţintă, Capitoliul din Washington, care se afla la 20 de minute de zbor. Avionul s-a prăbuşit într-o sferă de foc.

Sâmbătă, la Shanksville, membrii serviciilor parcurilor naţionale în uniformă au bătut clopotul la citirea numelor victimelor.

George W. Bush, preşedinte în urmă cu zece ani, predecesorul său Bill Clinton, actualul vicepreşedinte Joe Biden şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor John Boehner au asistat la ceremonie.

Familiile victimelor şi câteva sute de persoane au fost prezente la ceremonie, unele purtând tricouri în culorile Statelor Unite, altele ţinând în mâini drapele americane.

"Eroii" zborului 93 "au dat un exemplu care ne inspiră pe toţi", a declarat Bush, adăugând că cei care "au ales să apere ţara" în anii care au urmat au împiedicat "inamicii să atace America din nou". "O lecţie a 11 septembrie este că răul este real, dar la fel şi curajul", a adăugat el.

Bill Clinton a luat apoi cuvântul, vizibil emoţionat. "Au salvat Dumnezeu ştie câte vieţi, au împiedicat teroriştii să revendice victoria", a declarat fostul preşedinte.

În cursul serii, aproximativ 3.000 de lumânări vor fi aprinse în memoria tuturor victimelor atentatelor de la 11 septembrie.

Duminică, preşedintele Barack Obama urmează să meargă aici pentru o ceremonie comemorativă.

Securitatea va fi consolidată prin interzicerea survolării zonei până la 5.500 de metri altitudine.

În această zi, memorialul zborului 93 este format dintr-un "câmp de onoare" care coboară uşor către zona unde s-a prăbuşit avionul, precum şi dintr-un loc de primire a vizitatorilor.

Proiectele prevăd o pădure de 40 de copaci şi un turn de 28 de metri cu ceasuri, dar lipsesc zece milioane de dolari pentru concretizarea acestor planuri. Dar sâmbătă, Clinton a anunţat că va ajuta, împreună cu John Boehner, la găsirea acestor fonduri.

Cu excepţia unui film pe acest subiect, istoria zborului 93 a fost în mare parte eclipsată de distrugerea turnurilor gemene ale World Trade Center şi de atentatul asupra Pentagonului.

Înregistrările găsite după prăbuşirea zborului 93 au arătat cum pasagerii şi echipajul, informaţi despre atentateale împotriva World Trade Center graţie telefoanelor mobile, au încercat să preia controlul avionului.

După atentate, voluntarii locali au început să primească vizitatorii la un memorial improvizat în apropiere de unul dintre gardurile ce înconjoară ceea ce unii numesc "primul câmp de bătălie al Americii împtoriva terorismului".

Zona de 890 de hectare a atras 6.000 de persoane pe săptămână în lunile de vară, cu o creştere în acest an, potrivit lui Marlin Miller, în vârstă de 78 de ani, pastor metodist la pensie, unul dintre ghizii voluntari.

"Nu este vorba despre Shanksville, ci de ceea ce au făcut acei oameni curajoşi în acea zi", a declarat el vineri.

Dar noul memorial are criticii lui. În ziarul local a fost publicată o pagină de publicitate în care se afirmă că monumentul seamănă cu o semilună islamică şi este orientată către Mecca.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici