George W. Bush susţine că a fost un "dizident" în administraţia sa, opunându-se războiului din Irak

Fostul preşedinte american George W. Bush a dat asigurări luni că a fost "o voce dizidentă" în cadrul administraţiei sale, opunându-se războiului din Irak, dar s-a alăturat, ulterior, poziţiei de recurgere la forţă contra lui Saddam Hussein, în 2003.

17 afișări
Imaginea articolului George W. Bush susţine că a fost un "dizident" în administraţia sa, opunându-se războiului din Irak

George W. Bush susţine că a fost un "dizident" în administraţia sa, opunându-se războiului din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Eram o voce dizidentă. Nu voiam utilizarea forţei", a declarat fostul preşedinte într-un interviu pentru postul de televiziune NBC, cu o zi înainte de publicarea memoriilor sale, intitulate "Decision Points".

"Voiam să dau o şansă diplomaţiei", a declarat fostul şef de stat.

Întrebat despre influenţa vicepreşedintelui său, Richard Cheney, care l-ar fi îndemnat să atace Irakul, Bush a răspuns că această problemă nu are importanţă. "Eu decid când atacăm", a adăugat el. Cheney "poate că a spus «hai», dar eu am spus nu".

Potrivit unui fragment din cartea sa, publicat de presă, Bush dă asigurări că "nimeni nu a fost atât de afectat şi de furios ca mine, atunci când nu am găsit arme de de distrugere în masă" în Irak, având în vedere că aceasta a fost justificarea pentru declanşarea ostilităţilor.

Bush a refuzat, în acest interviu pentru NBC, să îşi ceară scuze în faţa americanilor pentru declanşarea războiului.

"Scuzele ar însemna că această hotărâre a fost rea. Iar eu nu cred că a fost o hotărâre rea", a adăugat fostul preşedinte, care a dat asigurări că "lumea este mai bună fără Saddam Hussein".

Bush mărturiseşte că vara lui 2006 a reprezentat "punctul cel mai de jos al preşedinţiei" sale. "Asta deoarece am crezut că eram pe cale să pierdem în Irak", a precizat el.

Întrebat despre scandalul de la închisoarea Abu Ghraib şi tratamentul aplicat deţinuţilor irakieni de soldaţi americani, Bush a confirmat că secretarul său al Apărării, Donald Rumsfeld, i-a oferit demisia sa.

"M-am gândit serios să accept. Ştiam că înlocuirea şefului Pentagonului era un semnal foarte puternic, după o greşeală atât de gravă. Dar m-a reţinut un factor important: nu exista un candidat natural pentru a-l înlocui", a adăugat fostul preşedinte american.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici