Georgia a declanşat războiul cu Rusia din august 2008 - raport

Un raport comandat de Uniunea Europeană conchide că Georgia a declanşat războiul din august 2008 cu Rusia, dar acuză Moscova că ar fi fost la originea escaladării tensiunilor prin diferite provocări, a declarat miercuri o sursă apropiată comisiei care a redactat documentul.

141 afișări
Imaginea articolului Georgia a declanşat războiul cu Rusia din august 2008 - raport

Georgia a declanşat războiul cu Rusia din august 2008 - raport (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Responsabilitatea este împărţită între părţile implicate", a rezumat sursa, înainte ca raportul să fie dat publicităţii.

Potrivit raportului, trupele georgiene au demarat ostilităţile în noaptea de 7 spre 8 august, pentru controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud, fără a putea fi dovedită o incursiune a trupelor ruse în această zonă, explică sursa citată sub protecţia anonimatului.

Comisia, ale cărei lucrări au fost coordonate de Heidi Tagliavini (de origine elveţiană), respinge astfel argumentele invocate anul trecut de preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, care pretindea că a reacţionat faţă de tentativa de invadare de către armata rusă a teritoriului georgian, printr-un tunel care separă Rusia de Osetia de Sud.

Cu toate acestea, raportul comandat de Uniunea Europeană în 2008, nu exonerează Rusia.

Potrivit aceleiaşi surse, acesta consideră că Moscova poartă la rândul său o parte din vină în acest conflict, pentru că a aplicat în săptămânile şi lunile dinaintea confruntării militare, o strategie de escaladare a tensiunii în jurul teritoriilor celor două regiuni separatiste.

Comisia reproşează Rusiei în special faptul că ar fi distribuit paşapoarte ruseşti locuitorilor Abhaziei şi Osetiei de Sud, ceea ce a alimentat tensiunile cu Tbilisi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici