Georgia ar putea primi din partea Occidentului un ajutor de peste două miliarde de euro

Neputincios în faţa influenţei exercitate de Rusia asupra regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, Occidentul urmează să îşi materializeze, miercuri, sprijinul în favoarea Georgiei printr-un ajutor de două miliarde de euro necesar reconstrucţiei ţării şi relansării economiei.

13 afișări
Imaginea articolului Georgia ar putea primi din partea Occidentului un ajutor de peste două miliarde de euro

Georgia ar putea primi din partea Occidentului un ajutor de peste două miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un număr de 67 de ţări şi instituţii financiare, printre care Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Euroepană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), au fost invitate la conferinţa donatorilor Georgiei.

Lucrările sale vor fi deschise, miercuri, la Bruxelles, de către preşedintele CE, Jose Manuel Barroso şi preşedinţia franceză a UE, reprezentată de ministrul de Externe, Bernard Kouchner.

Rusia nu a fost invitată.

Sumele care vor fi promise, miercuri, "sunt în mod evident destinate Georgiei în integritatea sa teritorială iar noi nu avem momentan aceeaşi interpretare a acestei integrităţi", a explicat un oficial din cadrul CE, făcând aluzie la recunoaşterea de către Moscova a independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud.

Guvernul georgian, care va fi reprezentat de premierul Lado Gurghenidze şi de şapte miniştri, şi-a exprimat dorinţa de a nu "vedea niciun reprezentant rus la conferinţă", a adăugat oficialul comunitar.

O participare rusă ar fi fost total inadecvată deoarece această conferinţă se vrea "un semnal puternic de sprijin şi de încredere" acordat Georgiei, statul cel mai "occidentalizat" din Caucaz şi un teritoriu vital pentru livrările de hidrocarburi de la Marea Caspică spre Europa.

CE s-a angajat deja să ofere Georgiei un ajutor financiar în valoare de 500 de milioane de euro până în 2010, de patru ori mai mult în raport cu fondurile anuale de 40 de milioane de euro livrate în cadrul politicii sale de susţinere a statelor vecine UE cu şanse reduse de aderare la blocul comunitar pe termen mediu.

Statele Unite au promis deja alocarea unui ajutor de un miliard de dolari (700 de milioane de euro).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici