Germania adoptă măsuri de austeritate. Guvernul se confruntă cu o reducere bugetară de 31 de miliarde de euro

  • După un deceniu de creşteri ale cheltuielilor, guvernul german a adoptat miercuri planuri de reducere a bugetului pentru anul viitor cu 30,6 miliarde de euro.
  • Sunt afectate majoritatea domeniilor, de la sănătate până la educaţie şi transportul public.
  • Reducerea chetuielilor a declanşat lupte politice acerbe în cadrul coaliţiei de guvernare.
1267 afișări
Imaginea articolului Germania adoptă măsuri de austeritate. Guvernul se confruntă cu o reducere bugetară de 31 de miliarde de euro

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Datoria publică în creştere din cauza pandemiei de coronavirus şi criza energetică declanşată de războiul Rusiei în Ucraina au făcut ca reducerile drastice să fie inevitabile, a declarat ministrul Finanţelor, Christian Lindner. El a insistat că ţara va reveni la politici fiscale mai stricte, care să respecte plafonul de îndatorare consacrat prin constituţie care limitează cheltuielile.

"Suntem abia la începutul redresării fiscale", a declarat Lindner. "Trebuie să eliberăm statul de datorii fără a împovăra oamenii şi întreprinderile cu mai multe taxe".

Scăderea veniturilor fiscale şi datele de luna trecută care arată că Germania a intrat în recesiune au redus şi mai mult marja de manevră a lui Lindner. Reducerile vor afecta toate ministerele guvernamentale, cu excepţia ministerului Apărării şi cel al Muncii şi Problemelor Sociale.

Planurile au dus deja la dispute aprinse între politicienii din coaliţia de guvernare formată din Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, Alianţa '90/Verzi şi Partidul Liber-Democrat (FDP) al lui Lindner.

"Bugetul este, bineînţeles, contestat de faptul că mulţi s-au obişnuit în ultimii ani cu cheltuielile mari", a declarat Olaf Scholz în faţa parlamentarilor de la Berlin, potrivit POLITICO.

"Frână în calea viitorului"

Sindicatele au criticat propunerile. Insistenţa lui Lindner de a reveni la un plafon de îndatorare, care limitează împrumuturile la un procent din PIB, pune "o frână în calea viitorului", mai ales într-o perioadă cu provocări multiple, precum tranziţia ecologică şi problemele sociale, a declarat Stefan Körzell, de la Federaţia germană a Sindicatelor.

Reducerile sunt mult mai mari decât o cifră iniţială de 18 până la 22 de miliarde de euro pe care ministrul Economiei, Robert Habeck, a menţionat-o luna trecută.

Cu toate acestea, guvernul plănuieşte încă 16,6 miliarde de euro de noi datorii anul viitor. Parlamentul va trebui să aprobe bugetul de anul viitor în toamnă.

Educaţie, Transporturi şi Apărare

Domeniile afectate de reducerile severe de cheltuieli includ Educaţia, care va reduce capacitatea guvernului de a finanţa fondurile pentru studenţi, şi Transporturile, ceea ce înseamnă că Berlinul poate oferi mai puţini bani pentru renovarea reţelei feroviare a ţării.

Operatorul feroviar german Deutsche Bahn a declarat că are nevoie de 45 de miliarde de euro până în 2027 pentru modernizări şi pentru a se pregăti pentru creşterea numărului de pasageri, un obiectiv al guvernului, deoarece Germania doreşte să încurajeze călătoriile pe calea ferată pentru a reduce emisiile de carbon. Cu toate acestea, planurile bugetare ale lui Lindner prevăd doar aproximativ 12 miliarde de euro pentru anii 2024-2027.

Deşi guvernul intenţionează să apeleze la un fond special pentru climă pentru a injecta mai mulţi bani în sectorul feroviar, nu este clar dacă acest fond va avea suficientă putere financiară pentru a satisface nevoile Deutsche Bahn.

Bugetul de Apărare al Germaniei va fi scutit de reduceri anul viitor şi va creşte uşor de la 50 de miliarde de euro la aproape 52 de miliarde de euro. Cu toate acestea, se preconizează că această majorare va acoperi doar costurile crescute din cauza inflaţiei şi nu va fi suficientă pentru investiţiile necesare pentru a spori capacităţile militare ale Germaniei în contextul războiului Rusiei din Ucraina şi al schimbării proclamate de Scholz în politica externă şi de apărare.

Pentru moment, Scholz a declarat că guvernul va apela la un fond special de 100 de miliarde de euro pentru armament militar pentru a acoperi aceste investiţii şi pentru a îndeplini obiectivul NATO de a cheltui cel puţin 2% din producţia economică pentru apărare începând de anul viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici