Germania cere clarificări privind spionajul atribuit Statelor Unite şi Danemarcei / Biden, acuzat de implicare

  • Germania aşteaptă clarificări privind spionajul atribuit Statelor Unite şi Danemarcei.
  • Oficial german: "Guvernul Germaniei a luat notă de aceste relatări şi este în contact cu toate entităţile relevante la nivel naţional şi internaţional, pentru clarificări."
  • Edward Snowden îl acuză de implicare pe preşedintele Joseph Biden.
1483 afișări
Imaginea articolului Germania cere clarificări privind spionajul atribuit Statelor Unite şi Danemarcei / Biden, acuzat de implicare

Germania cere clarificări privind spionajul atribuit Statelor Unite şi Danemarcei / Biden, acuzat de implicare

Guvernul Germaniei a anunţat că aşteaptă clarificări privind presupusele activităţi de spionaj efectuate de SUA şi Danemarca asupra unor lideri politici europeni, inclusiv asupra cancelarului Angela Merkel, în timp ce fostul colaborator CIA Edward Snowden evocă implicarea preşedintelui Joseph Biden.
 
"Guvernul Germaniei a luat notă de aceste relatări şi este în contact cu toate entităţile relevante la nivel naţional şi internaţional, pentru clarificări", a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin. "Ca principiu, după cum ştiţi, Guvernul german nu face comentarii publice despre activităţi de spionaj", a subliniat Steffen Seibert, citat de agenţia Reuters.
 
Conform unor surse citate de postul danez DR, Serviciul de Informaţii Militare din Danemarca (FE) a colaborat cu Agenţia pentru Securitate Naţională din SUA (NSA), în perioada 2012-2014, pentru a colecta informaţii despre lideri politici din Germania, Franţa, Suedia şi Norvegia. Printre personalităţile interceptate s-ar număra cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ministrul german de Externe din acea perioadă, Frank-Walter Steinmeier, şi Peer Steinbrück, un lider al opoziţiei de la Berlin.
 
Acuzaţii similare au fost formulate în anul 2013 de Edward Snowden, un fost colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) care a fugit în Rusia după ce a dezvăluit documente secrete despre activităţi ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA). Edward Snowden a acuzat atunci că telefonul Angelei Merkel a fost interceptat de NSA. Casa Albă nu a negat clar informaţia, dar a precizat că telefonul Angelei Merkel nu era interceptat în acel moment şi nu va fi în viitor.
 
Acum, Edward Snowden, care beneficiază de azil politic în Rusia, a reluat acuzaţiile, afirmând că actualul preşedinte al SUA, Joseph Biden, care a fost vicepreşedinte în perioada 2009-2017, trebuie să ofere explicaţii.
 
"Biden este bine-pregătit să răspundă pentru aceste lucruri când va vizita în curând Europa, sigur că, în primul rând, a fost implicat profund în acest scandal. Trebuie să existe o solicitare explicită pentru dezvăluiri publice complete nu doar din partea Danemarcei, ci şi din partea partenerului principal", a afirmat Edward Snowden, prin Twitter, conform BBC News.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici