Germania deschide arhivele privind victimele regimului nazist

Arhivele naziste de la Bad Arolsen, un fond documentar care conţine destinele tragice a 17,5 milioane de victime ale regimului hitlerist, sunt accesibile începând de miercuri publicului larg şi cercetătorilor, după mai bine de 60 de ani de secretizare, a anunţat Berlinul.

2 afișări
Imaginea articolului Germania deschide arhivele privind victimele regimului nazist

Germania deschide arhivele privind victimele regimului nazist

Cele 47 de milioane de documente, care au aparţinut scrupuloasei rigori administrative a statului nazist şi care în prezent măsoară 27 de kilometri de arhivă la Bad Arolsen, în centrul Germaniei, nu au putut fi consultate până în acest moment decât în scop "umanitar", respectiv individual şi nominal, la cererea unei foste victime sau a unor persoane împuternicite de aceasta.

Cele 11 state care se ocupă de gestionarea lor - între care Germania, Franţa, Israel şi Statele Unite - s-au pus de acord în mai 2006 să deschidă arhivele cercetătorilor şi istoricilor.

Procesul de ratificare a acestui acord de către toate statele implicate încheindu-se, deschiderea arhivelor este efectivă începând de miercuri, a precizat un comunicat al secretarului de stat german pentru Afaceri Europene, Guenter Gloser.

"Aş vrea să invit toţi oamenii de ştiinţă să se folosească de ele, pentru a lucra la acest capitol sumbru al istoriei germane", a declarat Gloser.

Până recent, mai multe state, între care Germania, s-au opus deschiderii acestor documente publicului larg, din cauza caracterului deosebit de sensibil al unor informaţii pe care le conţin acestea, cum ar fi presupusa homosexualitate sau handicapul mintal al mai multor victime ale deportărilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici