Germania îndeamnă Bulgaria să renunţe la veto-ul asupra negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut sâmbătă Bulgariei să ridice dreptul de veto asupra negocierilor de aderare la UE pentru Macedonia de Nord, afirmând că blocul comunitar ar trebui să evite să distrugă speranţele de aderare ale ţărilor din Balcanii de Vest, scrie Reuters.

7323 afișări
Imaginea articolului Germania îndeamnă Bulgaria să renunţe la veto-ul asupra negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord

Germania îndeamnă Bulgaria să renunţe la veto-ul asupra negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord

Scholz, aflat în vizită la Sofia ca parte a unui turneu de două zile în regiune înaintea summitului UE-Balcanii de Vest din 23 iunie, a vorbit de o "nouă dorinţă" a UE de a se extinde după invazia Rusiei în Ucraina.

Războiul a conferit o nouă urgenţă procesului de a lega Balcanii de Vest de blocul celor 27 de membri, în încercarea de a contracara influenţa Rusiei şi a Chinei. Cancelarul german a făcut din această chestiune o prioritate de politică externă.

"Văd şanse de progres", a declarat Scholz în cadrul unei conferinţe de presă cu prim-ministrul bulgar Kiril Petkov. "Vom rămâne în schimburi strânse în zilele următoare".

Petkov a reiterat poziţia Bulgariei conform căreia Macedonia de Nord trebuie să îndeplinească trei condiţii legate de disputele istorice şi culturale dintre cele două ţări, îndemnând Bruxelles-ul să garanteze că acestea au fost îndeplinite.

Problema este sensibilă pentru politica internă a Bulgariei. Săptămâna aceasta, unul dintre cei patru parteneri de coaliţie ai lui Petkov a demisionat, acuzându-l, printre alte acuzaţii, că ar fi pregătit să ridice dreptul de veto al Bulgariei fără a ţine cont de interesele naţionale.

Anterior, sâmbătă, Scholz a vizitat Macedonia de Nord, care a impus deja numeroase reforme în încercarea sa de a deveni membră a UE, cum ar fi schimbarea numelui, pentru a răspunde obiecţiilor Greciei.

Vorbind la Skopje alături de prim-ministrul Dimitar Kovacevski, Scholz a declarat că invazia Rusiei în Ucraina a făcut ca importantă unitatea Europei.

Vineri, el a vizitat Serbia şi Kosovo, care şi-a declarat independenţa faţă de Belgrad în 2008. El i-a îndemnat pe lideri să ajungă la un acord privind normalizarea relaţiilor.

Cu puţin timp înainte de a se întoarce în Germania, Scholz a declarat că voinţa multor membri ai UE de a integra Balcanii de Vest în UE este mai puternică decât a fost timp "de mulţi ani".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici