Prima pagină » Știri externe » Germania pregătește războiul viitorului: roboți dotați cu AI, drone și gândaci spioni

Germania pregătește războiul viitorului: roboți dotați cu AI, drone și gândaci spioni

Germania își va tripla bugetul de apărare, în principal pentru inovația tehnologiilor militare: start-up-urile high-tech urmează să devină noul motor al reconstrucției militare europene.
Germania pregătește războiul viitorului: roboți dotați cu AI, drone și gândaci spioni
Sursă foto: Swarm Biotactics

Cea mai mare economie a Europei, susținătoare activă a Ucrainei, trece printr-o transformare radicală în domeniul apărării, marcând o ruptură față de reținerea sa postbelică tradițională. Guvernul cancelarului Friedrich Merz plănuiește să tripleze bugetul anual de apărare până la 162 de miliarde de euro în următorii patru ani, cu accent pe tehnologia de vârf și pe inovație. O mare parte din acești bani vor fi direcționați către reinventarea naturii războiului, potrivit Reuters.

Mai mult decât SUA pentru tehnologie militară 

„Europa cheltuiește anul acesta, pentru prima dată în ultimele decenii, mai mult decât Statele Unite pe tehnologie militară”, a declarat Gundbert Scherf, cofondatorul Helsing, o companie germană care produce drone militare de atac și inteligență artificială pentru câmpul de luptă.

Helsing este, în prezent, cel mai valoros start-up de apărare din Europa, fiind evaluat la 12 miliarde de dolari după runda de finanțare privată din luna iunie, când și-a dublat valoarea.

„Europa începe acum să conștientizeze importanța apărării”, a precizat liderul start-up-ului german, comparând momentul actual cu un posibil „proiect Manhattan european”, o referință la efortul științific american care a dus la dezvoltarea armelor nucleare în cel de-al doilea război mondial. „Vrem să ajutăm Europa să-și recâștige coloana vertebrală”.

De la tancuri autonome la gândaci spioni

Germania încurajează apariția unui ecosistem de start-up-uri militare inovatoare, care dezvoltă tehnologii precum roboți de luptă autonomi, mini-submarine fără echipaj și chiar „gândaci spioni” controlați de la distanță. În premieră, unele dintre aceste firme mici sunt invitate să ofere consultanță guvernului federal, alături de giganți consacrați precum Rheinmetall și Hensoldt.

Surse guvernamentale citate de Reuters spun că marile companii, cu comenzi uriașe pentru sisteme convenționale, nu mai sunt suficient de flexibile sau motivate pentru a conduce valul de inovație necesar în actualul context geopolitic.

Reformă legislativă pentru acces direct la contracte

Pentru a facilita implicarea start-up-urilor în sistemul de achiziții militare, guvernul german a aprobat un proiect de lege care reduce birocrația excesivă și prevede plăți în avans pentru companiile mici. Noua lege ar putea permite limitarea participării la licitații doar pentru firmele din Uniunea Europeană, un pas strategic spre consolidarea suveranității tehnologice a continentului.

După o întâlnire cu ministrul Apărării, Boris Pistorius, fondatorul ARX Robotics, Marc Wietfeld. a dezvăluit din discuția sau cu oficialul german: „Ministrul mi-a spus: Banii nu mai sunt o scuză, acum există”.

După decenii în care a evitat riscurile și a mizat pe îmbunătățiri graduale, Germania vizează acum o reinventare completă a războiului modern, iar start-up-urile tehnologice sunt în prima linie.