Germanii o reconfirmă pe Angela Merkel la guvernare - rezultate oficiale

Alegătorii germani au reconfirmat-o în funcţia de cancelar, duminică, pe conservatoarea Angela Merkel, pentru un nou mandat de patru ani, la conducerea coaliţiei de centru-dreapta pe care o dorea cu liberalii, conform rezultatelor oficiale ale scrutinului.

25 afișări
Imaginea articolului Germanii o reconfirmă pe Angela Merkel la guvernare - rezultate oficiale

Germanii o reconfirmă pe Angela Merkel la guvernare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conservatorii (CDU/CSU) lui Merkel şi aliaţii lor liberali din FDP au obţinut o majoritate confortabilă cu 332 de mandate din totalul de 622 cât va avea în final Bundestagul, potrivit rezultatelor oficiale comunicate luni dimineaţă.

Social-democraţii (SPD), care guvernau cu Merkel de patru ani într-o "mare coaliţie" şi al căror candidat la postul de cancelar era ministru al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, în vârstă de 53 de ani, au înregistrat cel mai slab scor al lor din istorie, de 23 la sută.

Cancelarul provenit din fosta RDG, în vârstă de 55 de ani şi foarte popular, a anunţat la o oră după închiderea urnelor formarea acestei noi coaliţii pentru a guverna principala putere economică europeană, afectată de o recesiune fără precedent.

"Putem sărbători victoria în această seară. Am reuşit să obţinem o majoritate solidă, pentru a forma un nou Guvern între CDU/CSU (uniunile conservatoare) şi FDP, iar asta e bine", a declarat Merkel, la sediul partidului său din Berlin.

CDU/CSU au înregistrat însă cel mai slab scor al lor din 1949, cu 33,8 la sută din voturi.

"Acest rezultat este amar pentru CDU/CSU şi mai ales pentru cancelar", comenta cotidianul Die Welt luni, ca şi restul presei. Această victorie este întâi de toate "succesul FDP", în opinia cotidianului conservator.

Rata de participare la vot a atins un nivel redus istoric: 70,8 la sută, faţă de 77,7 la sută în urmă cu patru ani.

"Vreau să fiu cancelarul tuturor germanilor, pentru a ameliora situaţia ţării noastre", a adăugat Merkel.

FDP obţine 14,6 la sută din voturi, cel mai bun scor atins vreodată de acest partid, şi reuşeşte să revină la putere, după 11 ani în opoziţie.

Liderul FDP, Guido Westerwelle, a salutat la rândul său "acest rezultat excelent". El le-a mulţumit "alegătorilor pentru cel mai bun scor realizat vreodată de partidul (său)".

El a promis că va face în aşa fel încât Germania să aibă un "sistem fiscal echitabil, să amelioreze şansele în materie de educaţie şi să apere libertăţile individuale".

Social-democratul Steinmeier a recunoscut o "înfrângere amară". "Un nou rol ne aşteaptă, cel de opoziţie", a declarat Steinmeier.

SPD obţinuse 34,2 la sută din voturi în urmă cu patru ani şi a scăzut cu peste 10 puncte procentuale. În campanie, el nu a reuşit să se prezinte ca un veritabil rival al conservatorilor cu care guverna.

Doar cinci dintre partidele înscrise în cursă au trecut pragul de 5 procente pentru a intra în Bundestag, conform estimărilor.

Die Linke (extrema-stângă) a crescut de la 8,7 la sută în 2005 la 11,9 procente. Verzii înregistrează şi ei un rezultat-record, de 10,7 la sută, trecând pentru prima dată pragul de 10 procente.

Numeroase dosare economice aşteaptă Guvernul Merkel II, printre care creşterea anunţată a şomajului, a deficitului şi dificultăţile sistemului educativ şi de sănătate, în condiţiile în care ţara începe să iasă din recesiune.

Angajamentul din Afganistan este de asemenea pe ordinea de zi. CDU şi FDP au spus deja că vor să revină asupra abandonării programului de energie nucleară.

Ministrul Economiei, conservatorul Karl-Theodor zu Guttenberg, a fost ales în circumscripţia sa din Bavaria cu 68,1 la sută, fiind cel mai bun scor al acestui politician de 37 de ani.

Acest rezultat îl face un candidat serios pentru cel mai bun scor din Germania de la acest scrutin.

La rândul său, Partidul Piraţilor, care militează pentru accesul liber la datele de pe Internet, a obţinut 2 la sută din voturi, pentru prima sa participare la alegerile legislative germane, conform estimărilor. Acest rezultat nu îi permite însă să intre în Bundestag.

Partidul creat în 2006, care susţine că are circa 9.500 de membri, a calificat acest rezultat drept "extraordinar de bun" pe site-ul său, apreciind că preocupările sale primesc "aprobarea a tot mai multe persoane din Germania".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici