Ghidul suprem iranian cere o anchetă în cazul alegerilor prezidenţiale

Ghidul suprem iranian a cerut anchetarea acuzaţiilor conform cărora alegerile prezidenţiale din 12 iunie au fost marcate de fraude, în cea de-a treia zi de haos declanşat după declararea victoriei lui Mahmoud Ahmadinejad, relatează CNN.

12 afișări
Imaginea articolului Ghidul suprem iranian cere o anchetă în cazul alegerilor prezidenţiale

Ghidul suprem iranian cere o anchetă în cazul alegerilor prezidenţiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Postul de televiziune Press TV, finanţat de Guvernul iranian, a anunţat, luni, că Ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei a solicitat această anchetă. În aceeaşi zi, susţinătorii opoziţiei au ignorat interdicţia guvernului şi au organizat un marş de protest în faţa Universităţii din Teheran.

Potrivit martorilor, mulţimea scandând slogane precum "moarte dictatorului" s-a adunat la Universitatea din Teheran în pofida faptului că autorităţile au respins solicitarea principalului lider de opoziţie, Mir Hossein Moussavi, privind organizarea unui protest la nivel naţional.

Capitala iraniană a fost scena unor represalii sporadice la adresa protestatarilor, pe fondul reuniunilor în masă atât în sprijinul, cât şi împotriva lui Ahmadinejad, a cărui declaraţie că, în urma votului de vineri, a obţinut peste 62% din voturi este contestată de Moussavi.

Pe fondul continuării protestelor din Iran, preocupările internaţionale privind alegerile din 12 iunie şi urmările acestora s-au intensificat, vicepreşedintele american, Joe Biden, exprimându-şi "dubiile", Germania convocând ambasadorul Teheranului la Berlin, iar Israelul avertizând asupra ameninţării crescânde pe care o reprezintă ambiţiile nucleare iraniene.

Susţinătorii lui Moussavi au afirmat, pe forumurile online, că marşurile de protest vor continua cu sau fără acordul autorităţilor. Zeci de mii de oameni din întreaga lume le-au pus la dispoziţie website-uri care găzduiesc forumuri şi şi-au îndemnat prietenii să poarte culoarea verde, în semn de solidaritate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici