Giganții industriali europeni negociază pe cont propriu tarifele americane
În timp ce Bruxelles-ul încearcă să mențină o linie comună în fața amenințărilor comerciale americane, unii dintre cei mai mari jucători industriali europeni au ales să negocieze direct cu Washingtonul, urmărindu-și strict propriile interese. Mercedes-Benz, BMW AG, Volkswagen AG și LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE conduc un val de inițiative private care slăbesc poziția de negociere a Uniunii Europene în fața tarifelor lui Trump, potrivit Bloomberg.
În cadrul unor întâlniri neoficiale, directorii executivi și oficiali de rang înalt ai acestor companii au călătorit la Washington pentru a se întâlni cu apropiați ai lui Trump, inclusiv cu secretarul pentru Comerț, Howard Lutnick. Deși au oferit concesii, precum anunțuri de investiții noi sau mutarea unor linii de producție în Statele Unite, progresele negocierilor au fost minime. BMW a confirmat proiectul unor investiții suplimentare pe teritoriul american, Mercedes a mutat producția SUV-ului GLC în Alabama, iar Volvo Cars AB s-a angajat să-și extindă capacitățile de producție pe teritoriul american.
Efect de domino al relocării producției în SUA
Oficialii europeni se tem că aceste mutări vor atrage furnizorii europeni să-și relocheze activitățile peste Atlantic. Logica este simplă: dacă marii producători, precum Mercedes, BMW sau Sanofi, își mută o parte din producție în Statele Unite, furnizorii lor direcți riscă să piardă contracte dacă nu urmează aceeași cale, iar relocarea unor fabrici sau investiții în SUA devine, treptat, nu doar o alegere strategică, ci o necesitate de supraviețuire în lanțul de producție.
Industria echipamentelor medicale a atras deja atenția asupra efectelor în cascadă ale unui conflict comercial între UE și SUA: „Dacă UE ripostează, sectorul este lovit de două ori, iar costurile de producție ale dispozitivelor medicale cresc”, a explicat Oliver Bisazza, director executiv al grupului MedTech Europe, care reprezintă companii precum Philips, Bayer și Siemens Healthineers.
Produsele europene, „ostatici politici” într-un conflict care nu le privește direct
Oficialii Uniunii Europene au precizat că vor utiliza orice instrument, inclusiv contramăsuri, pentru a proteja interesele blocului, în contextul negocierilor în curs între Bruxelles și Washington. „Toate opțiunile sunt pe masă” potrivit președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Însă această poziție este subminată de acțiunile companiilor care negociază separat, iar cele mai perturbatoare mișcări provin, potrivit oficialilor UE, din partea producătorilor auto germani, care și-au prezentat propriile propuneri în dialogul cu autoritățile americane.
Asociațiile producătorilor de coniac francez și whiskey irlandez și-au intensificat și ele eforturile de lobby, știind că tarifele de retorsiune ar lovi un sector în care SUA și China generează peste 80% din exporturi. Organizațiile din Paris și Dublin au transmis Bruxelles-ului documente în care cer o reducere a tensiunilor, subliniind că băuturile spirtoase au devenit „ostatici politici” într-un conflict care nu le privește direct.
Soluție de compromis – zonă de liber schimb între UE și SUA
Pentru companiile europene, momentul este cu atât mai sensibil cu cât cererea internă este slabă, concurența din China devine mai mare, iar pierderea accesului la energia ieftină din Rusia generează costuri suplimentare, toate acestea sporind dependența economică de piața americană. Vocile influente din mediul de afaceri cer moderație. Bernard Arnault, președintele LVMH – un conglomerat francez de bunuri de lux, cel mai mare din lume, a avertizat că eșecul în atingerea unui acord cu SUA ar fi „catastrofal” pentru industria franceză a vinurilor și băuturilor spirtoase. El a pledat pentru compromis și chiar a propus crearea unei zone de liber schimb între UE și SUA.
Între timp, UE ia în considerare acceptarea unui acord comercial care ar include un tarif universal de 10% pentru multe dintre exporturile sale, deși încearcă să obțină rate mai mici pentru sectoare-cheie precum industria farmaceutică, băuturile alcoolice, semiconductori și aviație civilă. Oficialii europeni lucrează și la consolidarea pieței interne, grăbind încheierea de acorduri comerciale globale pentru a oferi companiilor alternative la dependența de SUA.
Merz: Mai bine rapid și simplu decât lung și complicat
„Pentru a optimiza interesul UE, Comisia trebuie cu adevărat să preia conducerea”, apreciază economiști precum Michael Plummer, profesor de economie internațională la Universitatea Johns Hopkins. Un rezultat slab în negocierile cu Washingtonul poate avea efecte negative și asupra relațiilor cu China, într-un context în care tensiunile privind subvențiile pentru vehicule electrice, panourile solare și accesul la tehnologii verzi sunt în creștere.
Pe lângă presiunile corporatiste, cancelarul german Friedrich Merz a criticat abordarea Comisiei Europene, considerând-o prea complexă, și a cerut o concentrare mai mare asupra sectoarelor industriale strategice ale Germaniei: auto, farmaceutic, chimic și al utilajelor. „Nu este vorba despre un acord comercial detaliat și rafinat cu Statele Unite ale Americii. Mai bine rapid și simplu decât lung și complicat”, a declarat liderul german joi, la un forum bancar din Berlin.