Giorgia Meloni vrea să construiască un pod care să lege Sicilia de Italia. Costurile ar fi uriaşe

Un proiect de construcţie a unui pod care să lege Italia continentală de insula Sicilia va costa până la 14,6 miliarde de euro, arată un document al Trezoreriei.

2332 afișări
Imaginea articolului Giorgia Meloni vrea să construiască un pod care să lege Sicilia de Italia. Costurile ar fi uriaşe

Sursa foto: Twitter

Proiectul podului, care se află în faza de planificare de zeci de ani, părea să fi fost anulat în 2013 de fostul premier Mario Monti, în timpul unei campanii de austeritate.

Guvernul Giorgia Meloni l-a reînviat la scurt timp după preluarea mandatului în octombrie anul trecut şi a declarat că un consorţiu condus de italieni ar putea primi contractul pentru construirea podului suspendat de aproximativ 5 km lungime, informează Reuters.

Guvernul naţionalist al lui Meloni a estimat iniţial costul lucrărilor la 10 miliarde de euro.

Dar Documentul economic şi financiar (DEF) al Trezoreriei, aprobat în această săptămână, prevede costuri de construcţie de 13,5 miliarde de euro pentru podul propriu-zis, cu încă 1,1 miliarde de euro necesare pentru îmbunătăţirea legăturilor feroviare între Sicilia şi regiunea sudică Calabria.

DEF a subliniat, de asemenea, că fondurile pentru proiect nu au fost încă alocate.

Guvernul intenţionează să îl finanţeze din bugetele guvernelor regionale, din fonduri de stat care vor fi alocate în legea bugetului de anul viitor şi din subvenţiile acordate în cadrul mecanismului "Conectarea Europei" al Uniunii Europene, se arată în documentul Trezoreriei.

Vineri, deputatul opoziţiei şi liderul Partidului Verzilor, Angelo Bonelli, a calificat proiectul drept "o nebunie... o fraudă politică şi mediatică" şi a cerut guvernului să renunţe la el, având în vedere costurile şi lipsa de certitudine cu privire la finanţarea sa.

Criticii planului spun că ar fi o risipă de bani publici şi pun la îndoială înţelepciunea construirii unui pod într-o zonă activă din punct de vedere seismic.

În schimb, susţinătorii afirmă că acesta ar da un suflu nou economiei italiene aflate în dificultate şi ar contribui la reducerea decalajului dintre nord şi sud.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici