Golful Persic: Iranul desfăşoară exerciţii militare concomitent cu SUA

Gardienii Revoluţiei, forţele militare de elită ale Iranului, au început luni desfăşurarea unor manevre militare, potrivit agenţiilor de presă locale, în acelaşi timp cu Marina americană, care a demarat un exerciţiu în Golful Persic.

47 afișări
Imaginea articolului Golful Persic: Iranul desfăşoară exerciţii militare concomitent cu SUA

Golful Persic: Iranul desfăşoară exerciţii militare concomitent cu SUA (Imagine arhivă: Mediafax Foto/AFP)

Manevrele militare au fost iniţiate luni de forţele navale şi aeriene ale Gardienilor Revoluţiei iraniene, potrivit agenţiilor Fars şi Mehr. Scopul operaţiunilor este cel de a îmbunătăţi capacitatea de luptă şi de răspuns a forţelor iraniene.

Agenţiile nu au oferit mai multe detalii privind locul în care au loc manevrele. De cele mai multe ori exerciţiile Gardienilor Revoluţiei au loc în Golful Persic.

Speculaţiile privind un posibil atac asupra Iranului, din cauza disputei privind programul nuclear, au atins un punct culminant în iunie, când cotidianul The New York Times a afirmat că forţele israeliene sunt dispuse să recurgă la o astfel de măsură împotriva Republicii Islamice.

Teama de escaladare a conflictului dintre Occident şi Iran, al patrulea producător de petrol din lume, a dus la creşterea preţului barilului de petrol până la 140 de dolari.

Liderul Gardienilor Revoluţiei a declarat public, la sfârşitul lui iunie, că Teheranul va controla navigaţia în Golf şi strâmtoarea Hormuz, în cazul în care Iranul va fi atacat.

Marina americană a promis să împiedice blocarea Golfului Persic, prin care este transportat petrolul brut din cea mai bogată regiune din lume în resurse de hidrocarburi.

Oficialii americani au anunţat luni că două nave americane vor lua parte la un exerciţiu alături de o navă britanică de război şi o altă navă similară din Bahrain, stat aliat din Golful Persic, care găzduieşte Flota a Cincea a Statelor Unite.

"Scopul exerciţiului Stake Net este acela de a exersa tactici şi proceduri de protejare a infrastructurii maritime precum instalaţiile de gaz şi petrol", a declarat comandorul Peter Hudson.

Puterile occidentale se tem că Iranul încearcă să dezvolte arme nucleare în timp ce Iranul neagă şi susţine că încearcă doar să producă electricitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici