Google a colaborat voluntar cu NSA, în cadrul unui dispozitiv special de securitate creat în SUA

Compania Google a colaborat voluntar cu Agenţia Naţională de Securitate din Statele Unite în cadrul unui sistem de cooperare la care participau principalii factori de decizie ai firmelor din domeniul tehnologiei informaţionale, arată documente oficiale americane obţinute de postul tv Al Jazeera.

295 afișări
Imaginea articolului Google a colaborat voluntar cu NSA, în cadrul unui dispozitiv special de securitate creat în SUA

Google a colaborat voluntar cu NSA, în cadrul unui dispozitiv special de securitate creat în SUA

O serie de emailuri obţinute de Al Jazeera în virtutea legii americane privind accesul la informaţii publice relevă o relaţie cordială între generalul Keith Alexander, directorul NSA în perioada 2005-2014, preşedintele Google, Eric Schmidt, şi unul dintre fondatorii companiei online, Sergey Brin.

Conform emailurilor, Eric Schmidt şi Sergey Brin au fost invitaţi la o serie de reuniuni organizate în cadrul Sistemului Securităţii Permanente (ESF), un grup format din şefii principalelor agenţii americane de securitate şi 18 preşedinţi ai companiilor din domeniul tehnologiei informaţionale.

Emailurile datează din perioada anterioară dezvăluirilor făcute de fostul consultant NSA Edward Snowden, care a publicat o serie de documente ce ar demonstra activităţi intense ale serviciilor de spionaj americane, inclusiv în mediul online. Eric Schmidt a criticat vehement activităţile NSA, explicând că grupurile online erau obligate să ofere date serviciilor secrete.

Într-unul dintre emailurile obţinute de Al Jazeera, Schmidt îi explica directorului NSA că nu putea participa la una dintre reuniunile pentru securitatea naţională desfăşurate în cadrul sistemului ESF. "Generale Keith..., îmi pare bine să am veşti de la dv... ! Nu prea cred că voi fi în California în acea săptămână, îmi pare rău că nu voi putea veni (voi fi pe Coasta de Est). Mi-ar plăcea să vă văd cu altă ocazie. Mulţumesc!", scria preşedintele Google, răspunzând unei invitaţii în San Jose (California), pe 8 august 2012. La o astfel de întâlnire participase însă Sergey Brin, unul dintre fondatorii Google.

"De circa şase luni, am început să ne concentrăm pe siguranţa dispozitivelor mobile. Am alcătuit un grup cu reprezentanţi ai Google, Apple şi Microsoft şi am stabilit o serie de parametri comuni de siguranţă. Programăm o serie de întrevederi secrete cu preşedinţii principalelor companii online pentru a-i informa asupra riscurilor specifice şi pentru a obţine colaborarea lor. Participarea Google la procesul de analiză şi aplicare a soluţiilor este esenţială", scria Keith Alexander într-un document oficial.

Google, care susţine că NSA nu are acces la megadatele companiei, nu a avut încă o reacţie oficială.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici