Goran Hadzici a compărut în faţa Tribunalului special sârb pentru crime de război

Goran Hadzici, fost lider al sârbilor din Croaţia în timpul războiului din 1991-1995, arestat miercuri în Serbia, a compărut în faţa Tribunalului special sârb pentru crime de război, la Belgrad.

134 afișări
Imaginea articolului Goran Hadzici a compărut în faţa Tribunalului special sârb pentru crime de război

Goran Hadzici a compărut în faţa Tribunalului special sârb pentru crime de război (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Jurnaliştii l-au văzut miercuri după-amiază pe Goran Hadzici, care era ultimul fugar căutat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, în timp ce intra în sediul Tribunalului special sârb.

Goran Hadzici, îmbrăcat cu un tricou, părea că s-a îngrăşat şi era aproape chel, schimbat în raport cu ultimele fotografii cunoscute ale lui.

El a dispărut în iulie 2004 la Novi Sad (nord), unde locuia, la câteva ore după ce autorităţile sârbe au primit de la TPI actul de acuzare împotriva lui.

El trebuie să răspundă pentru 14 capete de acuzare de crime de război şi crime împotriva umanităţii, pentru implicarea sa presupusă în uciderea a sute de civili croaţi şi deportarea a zeci de mii de croaţi şi alţi cetăţeni non-sârbi de către trupele sârbe, în timpul războiului din Croaţia (1991-1995).

Inculparea sa menţionează într-o manieră specifică responsabilitatea sa în masacrul de la spitalul din Vukovar, în cursul căruia aproximativ 250 de croaţi şi alţi non-sârbi au fost ucişi.

Termenul maxim pentru transferarea lui Hadzici la Haga este de o săptămână, începând de la înfăţişarea sa în faţa Tribunalului sârb pentru crime de război, conform prevederilor legii sârbe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici