Gorbaciov afirmă că a reuşit evitarea celui de-al treilea război mondial

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov afirmă, într-un interviu publicat de ediţia online a ziarului Le Figaro, că a reuşit evitarea celui de-al treilea război mondial prin atitudinea faţă de căderea Zidului Berlinului.

237 afişări
Imaginea articolului Gorbaciov afirmă că a reuşit evitarea celui de-al treilea război mondial

Gorbaciov afirmă că a reuşit evitarea celui de-al treilea război mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Unificarea Germaniei a fost posibilă pentru căa fost precedată de mari schimbări în URSS, în Europa Centrală şide Est, în relaţiile cu ţările occidentale şi în special cu StateleUnite, cu care avea relaţii foarte proaste la acea vreme. Când amajuns la conducerea URSS, liderii sovietici şi americani nu se maiîntâlniseră de şase ani. După câţiva ani, noi am schimbat aceastăsituaţie. Toate aceste schimbări au creat posibilitateareunificării Germaniei", explică MihailGorbaciov.

"Când predecesorul meu, Konstantin Cernenko, a murit în 1985,liderii din ţările Pactului de la Varşovia au venit la funeralii laMoscova. Ne-am întâlnit în biroul meu. Le-am mulţumit şi le-amspus: nu vom face nimic pentru a complica relaţiile cu voi. Nerespectăm obligaţiile, dar sunteţi responsabili de politicavoastră, de ţările voastre, iar noi suntem responsabili de politicanoastră, de ţara noastră. Deci, în 1985, le-am promis că nu vominterveni şi nu am intervenit niciodată", adaugă fostul lidersovietic.

"Dacă am fi intervenit, probabil că nu aş mai fi astăzi aici. Văpot asigura de asta. Ar fi putut izbucni al treilea războimondial. La acea vreme, Europa era plină de armenucleare. Existau două milioane de militari de ambelepărţi ale Cortinei de Fier. Imaginaţi-vă ce s-ar fi putut întâmpladacă am fi folosit forţa", insistă Gorbaciov referindu-se lacăderea Zidului Berlinului şi ladestrămarea Blocului comunist.

Zidul Berlinului

Întrebat ce părere are despre tandemul Vladimir Putin - DmitriMedvedev, Gorbaciov a răspuns: "Primul mandat al luiVladimir Putin a fost pozitiv. A pus capăt procesului dedestrămare a Rusiei, care era extrem de periculos. A stabilizatsituaţia şi îşi va avea locul în istorie. Dar nu văd unefort real de modernizare, aceasta este principalaproblemă. Condiţiile au fost favorabile, graţie creşterii preţuluipetrolului. Dar mă întreb cum au fost folosiţi aceşti petrodolari.Cred că o mare parte din aceşti bani au fost cheltuiţi fără a fifolosiţi la modernizarea ţării. Ar fi putut îmbunătăţi situaţiaeconomică, ar fi putut moderniza Rusia. Pe de o parte, au stinsincendiul, însă pe de alta au comis erori", subliniazăGorbaciov.

Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin

Întrebat dacă liderii ruşi sunt pregătiţi să profite de mânaîntinsă de preşedintele SUA, Barack Obama, Gorbaciov a explicat:"Nu doar Barack Obama este la originea acestei oportunităţi înrelaţiile ruso-americane. Dar este o persoană serioasă, careînţelege situaţia de criză, care militează în favoareadenuclearizării şi care a luat măsuri în probleme de mediu. Este unbun interlocutor pentru liderii noştri. Am o părere bună desprepreşedintele american. Şi cred că Rusia va profita de ocazie. Darnu se ştie niciodată".

Barack Obama şi Dmitri Medvedev

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici