Gordon Brown: În lipsa liderilor politici, există riscul unei noi crize financiare mondiale

Comunitatea internaţională se îndreaptă, în contextul lipsei liderilor politici, spre o nouă criză financiară de amploare, de genul celei izbucnite în 2008-2009, întrucât cauzele nu au fost eliminate, avertizează Gordon Brown, fost premier şi ministru de Finanţe al Marii Britanii.

1003 afișări
Imaginea articolului Gordon Brown: În lipsa liderilor politici, există riscul unei noi crize financiare mondiale

Gordon Brown: În lipsa liderilor politici, există riscul unei noi crize financiare mondiale

În contextul crizei financiare din 2008-2009, Gordon Brown a avut un rol important în crearea Grupului G20, format din ţări dezvoltate şi emergente, dar fostul premier britanic avertizează că acţiunile de cooperare internaţională care au contribuit la evitarea reeditării crizei au fost înlocuite acum de accente naţionaliste.

"Ne confruntăm cu riscul de a intra fără a ne da seama într-o nouă criză" financiară, a declarat Gordon Brown pentru cotidianul The Guardian.

"Va trebui să existe o conştientizare severă privind escaladarea riscurilor, dar suntem într-o lume fără lideri", a argumentat Gordon Brown, care a fost premier şi ministru de Finanţe al Marii Britanii.

"Cooperarea care a existat în 2008 nu ar mai fi posibilă într-o criză post-2018, nici la nivelul băncilor centrale, nici al guvernelor. Vom asista la un exerciţiu de asumare în comun a vinei, mai degrabă decât la soluţionarea problemelor", a atras atenţia Gordon Brown.

În contextul conflictului comercial lansat de SUA contra Chinei, Gordon Brown a exprimat dubii că Beijingul va da dovadă de cooperare încă o dată. "Protecţionismul preşedintelui american Donald Trump este cea mai mare barieră în calea construirii cooperării internaţionale", a subliniat Brown.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici