Grăniceri israelieni s-au filmat în timp ce umileau palestinieni - VIDEO

Mai mulţi grăniceri israelieni s-au amuzat filmând tratamentul umilitor pe care l-au aplicat palestinienilor şi au difuzat înregistrările video pe Internet, relatează, vineri, cotidianul Haaretz.

29 afișări
Imaginea articolului Grăniceri israelieni s-au filmat în timp ce umileau palestinieni - VIDEO

Mai mulţi grăniceri israelieni s-au filmat în timp ce umileau palestinieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Unul dintre clipuri, realizat în urmă cu mai mulţi ani şi difuzat pe YouTube, înfăţişează un palestinian obligat să se pălmuiască peste faţă şi să cânte în limba arabă: "îi iubesc pe grăniceri".

O altă înregistrare arată un palestinian arestat şi dus într-un autoturism de teren, forţat să repete acest scenariu de mai multe ori.

În cel de-al treilea clip, datând din 2007, se pot vedea grăniceri în acţiune şi fotografia unuia dintre ei zâmbind alături de un palestinian încătuşat şi cu ochii acoperiţi. Într-o altă înregistrare, se aude o voce care spune: "fiecare mamă arabă să ştie că soarta copiilor ei se află în mâinile companiei C3".

Foşti membri ai detaşamentelor de grăniceri, printre care şi un ofiţer care a servit timp de zece ani, au afirmat că practicile umilitoare sunt şi astăzi un lucru curent.

Purtătorul de cuvânt al grănicerilor, Moshe Finsi, a afirmat însă că "în ultimii ani numărul actelor de acest tip s-a diminuat considerabil datorită educaţiei aplicate recruţilor".

El a subliniat că filmele "datează aproape toate de mai mulţi ani şi că detaşamentul grănicerilor a deschis anchete şi i-a degradat pe cei vinovaţi".

Grănicerii, aflaţi în subordinea poliţiei, au în esenţă sarcina de a efectua controale de identitate la barajele rutiere amplasate în Cisiordania şi la intrările din Ierusalim şi să depisteze muncitorii palestinieni care lucrează fără permis în Israel.

O serie de grăniceri au fost implicaţi în cazuri de rele tratamente aplicate palestinienilor.

Astfel, doi grăniceri au fost condamnaţi în 2008 la şase ani şi jumătate de închisoare şi respectiv patru ani şi jumătate, pentru uciderea unui palestinian la Hebron, în Cisiordania, la sfârşitul lui 2002.

Ei l-au aruncat pe Imran Abou Hamdieh, de 18 ani, din autoturismul de teren în care se aflau, în timp ce maşina rula cu 80 de kilometri la oră. Grav rănit la cap, tânărul a decedat ulterior.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici