Grănicerii ruşi au luat poziţie la frontierele regiunilor separatiste georgiene

Grănicerii ruşi au luat poziţie sâmbătă la frontierele regiunilor separatiste georgiene, în cadrul acordurilor semnate joi, a anunţat agenţia rusă Interfax, citând oficiali ai armatei şi serviciilor speciale.

15 afișări
Imaginea articolului Grănicerii ruşi au luat poziţie la frontierele regiunilor separatiste georgiene

Grănicerii ruşi au luat poziţie la frontierele regiunilor separatiste georgiene (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Unităţile de grăniceri ruşi introduse în Osetia de Sud au luat poziţie la frontiere", a declarat şeful departamentului regional al FSB (serviciul secret rus, fost KGB), Nikolai Lisinski, citat de Interfax.

"Frontiera trebuie să fie apărată puternic şi impenetrabilă pentru inamici", a adăugat el, subliniind că echipamente moderne vor fi utilizate, în special avioane fără pilot şi sisteme video de supraveghere.

În Abhazia, o altă republică separatistă, "unităţile de grăniceri au sosit în districtul (frontalier) Gali imediat după semnarea acordului" la Kremlin, a declarat la rândul său Anatoli Zaiţev, şeful Statului Major din Abhazia.

"Grănicerii vor ocupa foarte curând celelalte sectoare ale frontierei", a adăugat el.

Rusia a semnat joi, cu regiunile separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud, un acord prin care va proteja frontierele acestor două teritorii pentru o perioadă de cinci ani.

"În interesul securităţii sale şi a Federaţiei Ruse, înainte de a-şi forma propriii grăniceri, Osetia de Sud va încredinţa Rusiei protejarea frontierelor sale", se arată în textul acordului semnat la Kremlin, în prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev. Abhazia a semnat cu Rusia un text identic. Aceste acorduri sunt valabile cinci ani.

În baza acestor tratate, Moscova va participa la instruirea grănicerilor celor două teritorii separatiste georgiene şi le va furniza echipamente, menţinând controlul frontierelor lor până când îşi vor putea asigura singure securitatea.

Preşedinţia cehă a Uniunii Europene şi Statele Unite s-au declarat foarte preocupate de aceste acorduri, apreciind că încalcă acordul de încetare a focului negociat de UE la 12 august.

Rusia a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud după războiul ruso-georgian din august, atunci când Moscova a respins o vastă ofensivă a autorităţilor de la Tbilisi, care încercau să preia din nou controlul asupra Osetiei de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici