Grav bolnav, Nelson Mandela şi-a petrecut a treia noapte în spital. Africa de Sud, între îngrijorare şi rugăciune pentru un sfârşit demn

Fostul preşedinte sud-african Nelson Mandela a petrecut a treia noapte în spital, unde a fost internat în stare "îngrijorătoare", în timp ce Africa de Sud se roagă şi este împărţită între îngrijorare, resemnare şi dorinţa ca sfârşitul vieţii sale să fie unul demn.

935 afișări
Imaginea articolului Grav bolnav, Nelson Mandela şi-a petrecut a treia noapte în spital. Africa de Sud, între îngrijorare şi rugăciune pentru un sfârşit demn

Nelson Mandela

UPDATE 12:20 - Mandela se află în continuare în stare gravă, anunţă preşedinţia sud-africană

"Fostul preşedinte Nelson Mandela este spitalizat în continuare, iar starea sa este stabilă. Madiba a fost internat sâmbătă, 8 iunie 2013, pentru a primi îngrijiri, la un spital, în Pretoria, pentru o infecţie pulmonară", a anunţat preşedinţia într-un foarte scurt comunicat, după aproape 48 de tăcere.

"Preşedintele Jacob Zuma îndeamnă din nou Africa de Sud să se roage pentru Madiba şi familia sa", se mai arată în comunicat.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei, Mac Maharaj, a anunţat sâmbătă dimineaţa internarea cu pneumonie, în stare gravă, a eroului luptei antiapartheid, care era bolnav, din nou, de câteva zile, a patra internare din decembrie încoace.

Numele instituţiei din Pretoria în care primeşte îngrijiri nu a fost divulgat, la fel ca în cazul spitalizărilor anterioare.

Zeci de jurnalişti aşteptau în faţa unui spital de specialitate, în capitala sud-africană, în care ar fi fost internat. Două fiice ale lui Mandela şi mai mulţi nepoţi ai acestuia au fost văzuţi acolo duminică.

Luni dimineaţa, presa specula. The Star din Johannesburg, fără să citeze vreo sursă, scria că familia lui Mandela a limitat vizitele, interzicând accesul în spital unor demnitari din cadrul ANC, partidul aflat la putere. Niciun membru al familiei nu a dorit să confirme această informaţie, iar un purtător de cuvânt ANC, Keith Khoza, a declarat că nu este la curent cu acest lucru.

"L-am văzut pe tatăl meu şi este bine. Este un luptător", a declarat pentru ziarul britanic The Guardian Zindzi, fiica fostului preşedinte, singura membră a familiei care a rupt tăcerea.

"Vrem să creem un mediu propice recuperării sale", a declarat Mac Maharaj. "Este îngrijit, iar noi vrem să fie îngrijit în cele mai bune condiţii pentru familia sa", a adăugat el.

Această discreţie este legată de absenţa unei evoluţii majore, într-un sens sau altul, iar singurul buletin de sănătate, publicat sâmbătă dimineaţa - "stare îngrijorătoare, dar stabilă" - rămâne valabil.

Potrivit jurnaliştilor, Mandela ar fi primit de două ori vizita familiei la spitalul din Pretoria, unde mass-media presupune că primeşte îngrijiri. Dar preşedinţia refuză categoric să confirme locul unde este internat acesta.

În doi ani şi jumătate, aceasta este a patra sa spitalizare din cauza unei probleme pulmonare, fără a mai număra vizitele la spital pentru examinări.

Dacă oficial i se doreşte însănătoşire grabnică, de această dată se fac auzite voci care afirmă că până şi eroii au dreptul să moară într-o zi.

"Este timpul să îl lăsăm să plece", titrează pe prima pagină Sunday Times, sub o fotografie de arhivă care îl prezintă pe Mandela zâmbind şi salutând cu mâna, ca şi cum şi-ar lua rămas bun.

"Familia sa trebuie să îl lase acum, astfel ca Dumnezeu să o poată face în felul său", scrie în Sunday Times Andrew Mlangeni, un vechi prieten al lui Mandela, rezumând o opinie larg răspândită de 24 de ore, pe reţelele de socializare în primul rând.

"Trebuie să îl elibereze spiritual şi să îşi pună încrederea în Dumnezeu (...) Noi îi vom mulţumi lui Dumnezeu pentru că ne-a dat acest om şi îl vom lăsa să plece", continuă Mlangeni.

Pe Twitter, apelurile de a-l lăsa pe Mandela să îşi sfârşească viaţa în linişte s-au multiplicat.

"Trebuie să ne rugăm pentru ca Tata Madiba să fie bine sau pentru ca Dumnezeu să îl elibereze de suferinţe? Cred că este timpul să îl lăsăm să plece", scrie @_Porchez. "Este timpul să îl lăsăm să plece cu calm, paşnic, cu eleganţă. El merită să plece în demnitate", adaugă @Merryl4d.

"Tata" (tată) şi "Madiba" (numele lui de clan) sunt două modalităţi respectuoase şi afectuoase de a i se adresa lui Mandela în Aftica de Sud.

La Qunu, satul natal al lui Mandela, din sudul Africii de Sud, nepotul său şi şeful clanului Mandla Mandela, în vârstă de 39 de ani, a fost în mod neobişnuit deosebit de tăcut faţă de jurnaliştii care au venit să îi ceară noutăţi, a afirmat postul de televiziune eNCA.

Mandela a apărut foarte slăbit în ultimele imagini difuzate la sfârşitul lui aprilie, cu ocazia unei vizite la domiciliul său a mai multor oficiali ai ţării.

În martie, rudele au sugerat că a început să îşi piardă memoria.

El a fost spitalizat ultima dată la sfârşitul lui martie, timp de zece zile, tot din cauza unei infecţii pulmonare recurente, legate probabil de sechelele tuberculozei contractate în timpul detenţiei pe insula-închisoare Robben Island.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici