Grecia a ajuns la un ACORD cu creditorii, anunţă un oficial elen

Grecia şi creditorii săi internaţionali au ajuns marţi la un acord asupra unui nou plan de salvare, în urma unor negocieri-maraton în cursul nopţii de luni spre marţi, au anunţat mai mulţi ofiiciali, alimentând speranţele plătirii la timp a unui ajutor pentru achitarea unei datorii importante, scadente în câteva zile, relatează Reuters în pagina electronică.

1160 afișări
Imaginea articolului Grecia a ajuns la un ACORD cu creditorii, anunţă un oficial elen

Grecia a ajuns la un ACORD cu creditorii, anunţă un oficial elen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După 23 de ore de negocieri, care au început luni după-amiaza, oficiali greci extenuaţi au ieşit dintr-un hotel din centrul Atenei pentru a anunţa că cele două părţii au convenit asupra detaliilor unui acord, în pofida faptului că au mai rămas de aplanat două probleme minore.

"În sfârşit, iese fum alb", a declarat un oficial de la Ministerul grec al Finanţelor. "S-a ajuns la un acord. Unele detalii minore sunt discutate chiar acum", a adăugat el.

Ar fi vorba despre un pact în valoare de până la 86 de miliarde de euro, constând în noii împrumuturi pentru o Grecie împovărată de datorii, însă suma nu a fost confirmată imediat.

Oficiali greci au declarat că se aşteaptă ca acordul să fie ratificat de către Parlament miercuri şi să fie aprobat de către miniştrii Finanţelor din zona euro vineri. Acest lucru ar ajuta la acordarea unei prime tranşe până pe 20 august, când este scandentă o rată în valoare de 3,2 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană (BCE).

Un acord ar încheia un capitol dureros de negocieri pentru Grecia, care a luptat împotriva condiţiilor de austeritate cerute de către creditori mai tot anul, după care a renunţat la această luptă sub ameninţarea scoaterii ei din zona euro.

Însă îndoielile opiniei publice sunt adânci în Germania - un stat membru al zonei euro care a contribut cel mai mult la cele două planuri de salvare anterioare, începând din 2010 încoace - faţă de împrumutarea unor noi sume de bani Atenei.

În timpul negocierilor din noaptea de luni spre marţi, părţile au convenit asupra obiectivelor fiscale finale care ar trebui să guverneze efortul de salvare, vizând un excedent bugetar primar - care exclude plata unor dobnzi - începând din 2016, a declarat un oficial guvernamental.

Adaptate după un scenariu de referinţă anterior, obiectivele preconizează un deficit bugetar primar de 0,25% din PIB-ul aferent lui 2015, un excedent de 0,5% în 2016, de 1,75% în 2017 şi 3,5% în 2018, a precizat oficialul.

Modul de abordare a unui adevărat munte de credite neperformante în sectorul bancar a fost unul dintre punctele de fricţiune în negocieri. Atena voia să creeze o "bancă rea" care să preia problemele cu creditele, în timp ce creditorii vor ca creditele neperformante să fie grupate şi vândute unor fonduri de împrumut aflate în dificultate. Nu era imediat clar cum a fost soluţionată această problemă.

Disensiuni au existat şi asupra modului în care să fie creat un fond suveran al Greciei, care să adune 50 de miliarde de euro din privatizări. Trei sferturi din această sumă urmează să fie folosită pentru recapitalizarea băncilor şi reducerea datoriei.

Ambele părţi au fost de acord ca piaţa gazelor naturale din Grecia să fie deregleentată, au declarat surse de la Ministerul grec al Finanţelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici