Grecia, somată de CE privind recunoaşterea calificărilor din România şi Bulgaria

Comisia Europeană a trimis Greciei o scrisoare de somare prin care solicită respectarea unei hotărâri a Curţii Europene de Justiţie (CEJ) privind implementarea directivei asupra aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană (UE), se arată într-un comunicat al Executivului european.

31 afișări
Imaginea articolului Grecia, somată de CE privind recunoaşterea calificărilor din România şi Bulgaria

Grecia, somată de CE privind recunoaşterea calificărilor din România şi Bulgaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hotărârea Curţii priveşte necomunicarea de către Grecia a măsurilor luate pentru transpunerea Directivei 2006/100/EC, care prevede adaptări de ordin tehnic ale directivelor privind calificările profesionale în urma aderării României şi Bulgariei la Uniune.

Termenul limită pentru transpunerea acestei Directive a expirat la 1 ianuarie 2007.

Grecia nu a asigurat, până în prezent, intrarea în vigoare a tuturor dispoziţiilor necesare.

Deoarece documentul nu este transpus în dreptul intern al Greciei, profesioniştii care deţin calificări obţinute în România sau Bulgaria riscă să fie supuşi în mod inutil unor proceduri birocratice lente înaintea exercitării dreptului de a lucra oriunde în Uniunea Europeană.

De asemenea, potenţialii utilizatori ai serviciilor acestora ar putea fi privaţi de posibilitatea de a beneficia de serviciile lor competente.

Comisia a adresat Greciei şi un aviz motivat pentru nerecunoaşterea diplomelor de optician din alte state membre, conform unei hotărâri a Curţii.

Grecia continuă să nu recunoască, în special diplomele italiene de optician, eliberate în cadrul acordurilor de franciză încheiate între institute de formare din Italia şi institute similare din Grecia. Astfel, titularii acestor diplome nu îşi pot exercita profesia în Grecia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici