Greta Thunberg: Poliţia germană neagă că reţinerea la protest a fost înscenată

Poliţia germană a negat faptul că reţinerea activistei pentru mediu Greta Thunberg la un protest din vestul Germaniei ar fi fost înscenată, scrie BBC.

787 afișări
Imaginea articolului Greta Thunberg: Poliţia germană neagă că reţinerea la protest a fost înscenată

DPA Images / Roberto Pfeil - Hepta

O postare virală susţinea, în mod fals, că reţinerea activistei a fost "aranjată pentru camerele de filmat".

Thunberg şi alţi activişti încercau să împiedice demolarea satului abandonat Lützerath pentru extinderea unei mine de cărbune.

Înregistrarea video în care aceasta este îndepărtată de poliţie a fost vizionată de milioane de ori.

"Nu am accepta niciodată să facem astfel de înregistrări", a declarat pentru BBC un purtător de cuvânt al poliţiei locale, negând acuzaţiile potrivit cărora reţinerea Gretei Thunberg ar fi fost trucată.

Dar este important ca poliţia să permită realizarea de reportaje şi să garanteze protecţia lucrătorilor media, a adăugat acesta.

Videoclipul viral o arată pe activista pentru climă flancată de poliţişti de o parte şi de alta. Se pot vedea fotografi care fac poze, în timp ce Thunberg zâmbeşte.

Christian Wernicke, un jurnalist de la publicaţia germană de ştiri Süddeutsche Zeitung, care se afla acolo în acel moment, a declarat că ofiţerii de poliţie "decideau cum vor proceda cu verificarea identităţii şi aşteptau să o ducă pe Greta la maşina de poliţie".

"Impresia mea a fost că a existat o confuzie. Greta nu a fost primul protestatar care a fost luat de la sit", a adăugat Wernicke.

"Am văzut reacţii diferite la înregistrarea video. Unii spun că filmarea arată ca şi cum poliţia i-ar fi întins o cursă pentru a o face de ruşine, iar alţii spun că totul face parte dintr-o anumită propagandă. Oamenii interpretează şi folosesc această înregistrare pentru propriile motive".

Poliţia a confirmat că presoanele reţinute nu vor fi puse sub acuzare.

Greta Thunberg a fost frecvent ţinta teoriilor conspiraţiei şi a afirmaţiilor false pe internet, adesea de către cei care neagă existenţa schimbărilor climatice provocate de om.

Ea a scris pe Twitter: "Ieri am făcut parte dintr-un grup care a protestat paşnic împotriva extinderii unei mine de cărbune în Germania. Am fost blocaţi de poliţie şi apoi reţinuţi, dar am fost eliberaţi mai târziu în acea seară. Protecţia climei nu este o crimă".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici