Gripa A H1N1 se extinde rapid, iar OMS renunţă la bilanţuri

Virusul gipei A H1N1 se extinde în lume cu o viteză "fără precedent" în comparaţie cu alte epidemii, a anunţat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a decis să renunţe la a mai prezenta bilanţuri privind evoluţia pandemiei.

16 afișări
Imaginea articolului Gripa A H1N1 se extinde rapid, iar OMS renunţă la bilanţuri

Gripa A H1N1 se extinde rapid, iar OMS renunţă la bilanţuri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Virusul pandemic A H1N1 2009, "se răspândeşte la nivel internaţional cu o viteză fără precedent", a avertizat OMS. "În timpul pandemiilor din trecut, virusurile gripale au avut nevoie de şase luni pentru a se propaga atât de mult, cum s-a extins noul virus H1N1 în mai puţin de şase săptămâni", a dat asigurări organizaţia, într-o notă publicată vineri pe site-ul său de Internet.

Totodată, OMS a evidenţiat "caracterul benign al simptomelor pentru majoritatea covârşitoare a pacienţilor, care în general se însănătoşesc, chiar şi fără tratament medical, într-o săptămână de la apariţia primelor simptome".

"În plus, înregistrarea cazurilor individuale nu mai este importantă (în ţările cele mai afectate) pentru urmărirea nivelului sau naturii riscului reprezentat de virusul pandemic" sau în vederea oferirii unor indicaţii cu privire la reacţia cea mai adecvată faţă de boală, a adăugat organizaţia.

OMS se va limita la a furniza informaţii doar cu privire la ţările nou afectate, anunţă aceasta.

"OMS va continua să le ceară acestor ţări să comunice primele cazuri confirmate şi, în măsura posibilităţilor, să furnizeze în fiecare săptămână datele şi descrierile epidemiologice ale noilor cazuri", potrivit notei.

Organizaţia le-a cerut ţărilor afectate să "urmărească îndeaproape evenimentele neobişnuite" cum ar fi, spre exemplu, contaminările grave sau fatale în cadrul grupelor de populaţie sau simptomele neobişnuite care ar putea semnala o agravare a gradului de pericol al virusului.

În anumite ţări, analiza sistematică a cazurilor suspecte "mobilizează cea mai mare parte a capacităţilor laboratoarelor" şi nu lasă decât un spaţiu de manevră limitat "pentru urmărirea anchetelor asupra cazurilor grave şi evenimentelor excepţionale", a subliniat OMS pentru a-şi justifica hotărârea de a nu mai comunica statisticile globale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici