Gripa porcină pare să se stabilizeze în Mexic

Autorităţile din Mexic au apreciat sâmbătă că gripa porcină pare în curs de stabilizare, înainte de a cere socoteală ţărilor care au suspendat legăturile aeriene, agravând şocul suferit de economia sa.

13 afișări
Imaginea articolului Gripa porcină pare să se stabilizeze în Mexic

Gripa porcină pare să se stabilizeze în Mexic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cred că avem elemente pentru a semnala că suntem într-o fază de stabilizare", a anunţat ministrul Sănătăţii, Jose Angel Cordova, în timpul unei conferinţe de presă.

Totuşi, ministrul a apreciat că este prea devreme pentru a confirma un regres al epidemiei care a provocat moartea a 19 persoane, în timp ce milioane de locuitori rămaşi în casele lor încep să se plângă de măsurile de restricţie.

"Este prematur să spunem că (ţara) a trecut etapa cea mai dificilă", a subliniat Cordova.

Bilanţul gripei porcine în Mexic, considerat focarul virusului A (H1N1), a atins sâmbătă 454 de cazuri confirmate, iar numărul morţilor a ajuns la 19.

Potrivit lui Cordova, noul virus este mai puţin "agresiv" decât se considera şi rata sa de mortalitate este net inferioară gripei aviare sau epidemiei de SARS, responsabilă în 2003 de moartea a 800 de persoane, în principal în Asia.

În aceste condiţii, Guvernul a denunţat decizia luată de mai multe ţări de a suspenda total sau parţial legăturile aeriene cu Mexicul.

Ministrul de Externe, Patricia Espinosa, a recomandat cetăţenilor să "nu meargă în China", ca represalii faţă de anularea zborurilor către Shanghai, ordonată de Beijing după confirmarea unui prim caz de contaminare în Asia.

Şeful diplomaţiei mexicane a mai reproşat unor ţări latino-americane că au suspendat total sau parţial legăturile, precum Argentina, Peru, Ecuador, Columbia sau Cuba.

"Adoptarea acestor măsuri nejustificate ne surprinde", a declarat Espinosa, precizând că a cerut acestor Guverne retragerea unei decizii care nu are, în opinia sa, nici un "fundament ştiinţific".

Restricţiile aeriene costă scump Mexicul, deja afectat de o scădere importantă a activităţii sale economice, care ar putea duce la pierderea a jumătate de punct din PIB, respectiv 70 de miliarde de dolari.

Prezenţa turistică a scăzut la jumătate, mai ales în peninsula atlantică Yucatan, cu o proporţie a anulărilor de 70 la sută.

Guvernul a contribuit la plecarea turiştilor prin închiderea, până cel puţin miercuri, a tuturor restaurantelor, barurilor şi cinematografelor din Ciudad de Mexico, precum şi a marilor situri arheologice.

Megalopola cu 20 de milioane de locuitori rămâne centrul gripei porcine, unde 11 decese au fost înregistrate, majoritatea femei, dintre care una însărcinată în şapte luni.

Mexicanii, cărora preşedintele Felipe Calderon le-a cerut să "rămână acasă" pe parcursul a cinci zile libere, dau semne de nerăbdare, în condiţiile în care duminică se deschide campania pentru alegerile legislative de la 5 iulie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici