Gruparea separatistă bască ETA face apel la mediere internaţională în conflictul cu Spania

Gruparea separatistă bască ETA a făcut apel la mediere internaţională pentru rezolvarea conflictului său cu Guvernul spaniol, relatează BBC News Online.

89 afișări
Imaginea articolului Gruparea separatistă bască ETA face apel la mediere internaţională în conflictul cu Spania

Gruparea separatistă bască ETA face apel la mediere internaţională în conflictul cu Spania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Apelul, publicat într-un ziar basc, a fost făcut la două săptămâni după ce Madridul a respins ultimul armistiţiu unilateral al grupării ca fiind "neadecvat". Madridul spune că ETA trebuie întâi să renunţe pentru totdeauna la violenţă.

"În faţa încăpăţânării Franţei şi Spaniei, ETA a decis din nou să lanseze barca oportunităţii pentru rezolvarea democratică a conflictului", a afirmat gruparea, potrivit comunicatului publicat de ziarul Gara.

Gara a precizat că ETA cere comunităţii internaţionale să se alăture procesului menit să ducă la o rezolvare "permanentă, justă şi democratică" a conflictului.

Campania ETA pentru independenţă faţă de Spania a provocat moartea a peste 800 de persoane începând din 1968.

Un armistiţiu unilateral din 2006 a dus la discuţii preliminare, dar Guvernul a întrerupt contactele după ce o bombă a ucis două persoane la aeroportul din Madrid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici