Gruparea Stat Islamic ar putea să-i unifice pe rebelii afgani, avertizează ONU

Gruparea Stat Islamic (SI) ar putea să-i unifice pe rebelii afgani, a avertizat luni ONU, arătându-se îngrijorată de prezenţa acestei organizaţii extremiste sunnite în Afganistan, relatează Reuters.

268 afișări
Imaginea articolului Gruparea Stat Islamic ar putea să-i unifice pe rebelii afgani, avertizează ONU

Gruparea Stat Islamic ar putea să-i unifice pe rebelii afgani, avertizează ONU (Imagine: Hepta)

"Misiunea ONU în Afganistan (UNAMA) apreciază că prezenţa grupării (SI în teritoriul afgan) este o sursă de preocupare" din cauza "capabilităţii acesteia de a unifica micile grupuri insurgente", a declarat în faţa Consiliului de Securitate reprezentantul special al Naţiunilor Unite pentru Afganistan, Nicolas Haysom.

În ultimul raport cu privire la situaţia din Afganistan, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a semnalat că o parte dintre combatanţii talibani au jurat credinţă grupării Stat Islamic şi caută finanţări pentru acţiunile sale în Siria şi Irak.

Cu toate acestea, raportul ONU subliniază că nu există vreo dovadă cu privire la un sprijin masiv în favoarea SI. Forţele afgane au anunţat luni că au ucis zece combatanţi care au jurat credinţă grupării Stat Islamic.

De când a proclamat înfiinţarea unui califat în teritoriile cucerite în Irak şi Siria, gruparea jihadistă sunnită rivală reţelei teroriste Al-Qaida a atras de partea sa mai multe organizaţii islamiste din ţări precum Egipt, Libia sau Nigeria.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici