Gruparea Statul Islamic a executat aproape 2.000 de persoane în şase luni

Aproape 2.000 de persoane din Siria, majoritatea membri ai unui important trib sunnit, au fost executate de către gruparea Statul Islamic (SI) de la anunţarea, la sfârşitul lui iunie, a înfiinţării unui "califat", a denunţat duminică un ONG, relatează AFP.

450 afișări
Imaginea articolului Gruparea Statul Islamic a executat aproape 2.000 de persoane în şase luni

Gruparea Statul Islamic a executat aproape 2.000 de persoane în şase luni (imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a putut să documenteze execuţia a 1.878 de persoane de către Statul Islamic, în Siria, de când (gruparea) şi-a anunţat «califatul», pe 29 iunie, şi până pe 27 decembrie", anunţă ONG-ul, care dispune de o reţea de surse civile, medicale şi militare.

Aceste victime au fost executate prin împuşcare, decapitare sau lapidare până la moarte în provinciile Deir Ezzor (est), Hassaka (nord-est), Rakka şi Alep (nord), Homs şi Hama (centru), potrivit Observatorului.

Dintre cele 1.878 de persoane, 1.175 sunt civili, inclusiv patru copii şi opt femei. Printe ele se află 930 de membri ai tribului sunnit shaitat, care s-a ridicat împotriva SI în vară, în estul Siriei.

De asemenea, gruparea teroristă sunnită a executat 502 militari şi membri ai miliţiilor care susţin regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în confruntări armate sau după ce i-a răpit.

Statu Islamic a ucis inclusiv 120 dintre membrii săi - care au încercat, în majoritatea cazurilor, să fugă pentru a se întoarce în ţările lor -, dar şi 80 de rebeli sirieni şi membri ai grupării rivale Frontul Al-Nusra, aripa siriană a reţelei teroriste Al-Qaida.

Observatorul apreciază că numărul real al persoanelor executate este mai mare de 1.878, din cauza sutelor de persoane date dispărute şi care se află în carcerele SI.

Potrivit unor analişti, execuţiile comise de către jihadiştii din cadrul SI, adesea filmate şi difuzate pe Internet, au scopul să terorizeze civilii şi grupurile care încearcă să se ridice împotriva organizaţiei şi, totodată, să atragă noi jihadişti în rândul grupării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici